Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Programajánló július 15–19. között

Múlt hétvégén rendhagyó programmal megkezdődött a kilenc napig tartó Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ebben a különleges időszakban, különleges találkozások folyamán élő muzsikát is hallhatunk a jubileumi, negyven évet ünneplő Régizene Fesztiválon

 

Élő és online események a Régizene Fesztivál hétvégi programjában

Július 16-án, csütörtökön 19 órától a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében szólalnak meg a Csíki Kamarazenekar vonós hangszereinek húrjai a Bécs és Velence – Barokk zenei utazás című előadásban. A tisztán vonós hangszeresekből álló együttes közép- és dél-európai muzsikát hoz hozzánk a barokk korból kevésbé számon tartott – bár igen jelentős – Bécsből, illetve a XVII. és XVIII. század egyik zenei nagyhatalmának számító Velencéből. Az „utazás során” olyan szerzők művei csendülnek fel, mint Schmelzer, Biber, Tuma, Vivaldi, Wassenaer és Buonamente.

21 órától pedig online követhetjük a Csíkszeredai Régizene Fesztivál visszatérő vendégének, Erich Türknek Régizene korabeli csíki orgonákon című, 2015-ben bemutatott koncertsorozat első orgonakoncertjét a csíkcsicsói, Páduai Szent Antal római katolikus templomból.

Július 17-én, pénteken 18 órától Csíkszeredában, a Mikó-vár udvarán újra a Csíki Kamarazenekaré lesz a főszerep, a Bécs és Velence – Barokk zenei utazás című előadás keretében. A program során hallhatók Vivaldi kora előtt keletkezett bécsi és velencei zeneművek is, hogy ezáltal összetettebb képet alkothassunk a két európai város korai és késői barokk stílusáról.

21 órától ismét online repít el bennünket Erich Türk a régizene korabeli világába. Erich Türk nemzetközileg elismert orgonaművész, aki 1972-ben született Kolozsváron, jelenleg ugyanott a Gh. Dima Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Szólistaként és a Transylvania Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt Európa legtöbb országában. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi J. S. Bach Orgonaverseny díjazottja volt. A felvétel a csíkborzsovai Szent József katolikus templomban elhangzott koncerten készült 2015. tavaszán.

Július 18-án, szombaton reggel 10 órai kezdettel kerékpártúrán vehetünk részt a Mária-úton. A családos túra útvonala közel 20 km hosszú lesz, és a kikapcsolódás mellett megismerkedhetünk Kájoni János életével és a régizenéhez kapcsolódó munkásságával is. Művészettörténeti és zenei ismeretekben bővelkedhetnek, akik jelentkeznek erre a programra. A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött. A részletekről bővebb információt a fesztivál Facebook-oldalán találnak.

Este 18 órától a közönség újból találkozhat a zenészekkel a Mikó-vár udvarán. A Concerto Spiralis Kájoni és kora című előadása egy nagyszerű körképet mutat Kájoni János korának zeneirodalmáról. A koncerten a Kájoni Codexben szereplő vokális egyházi és hangszeres művek csendülnek fel.

19 órától 40 év címmel kezdetét veszi a már hagyományossá vált borkóstoló, amely alkalmával megismerkedhetünk a Vinkli borszaküzlet kifejezetten erre az alkalomra összeállított kínálatával. A különleges borok kedvelőinek szánt program keretében felvonultatott borok mindegyike kapcsolódik a 40-es számhoz. A részletekről bővebben olvashatnak a fesztivál Facebook-oldalán.

21 órától pedig harmadik alkalommal láthatjuk Erich Türk lélegzetelállító orgonakoncertjét, ezúttal a csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomból.

Július 19-én, vasárnap a fiatalabb korosztálynak is kedveskednek a szervezők. 17 órától kezdetét veszi a Codex együttes A sárkányölő deák című zenei mesejátéka. Az elsősorban gyerekeknek szóló előadás a 17–18. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai királyi és főúri udvarok világába kalauzolja a hallgatóságot. A mesejáték főhősének viszontagságai kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szólnak, miközben megismerkednek az erdélyi és a nyugat-európai régizene gyöngyszemeivel.

18 órától szintén a Codex együttes előadásában hallhatjuk a Boldog ember, akinek sokra nincsen gondja – In Memoriam Pálóczi Horváth Ádám című előadást.

Mindkét előadás helyszíne a Mikó-vár.

A Mikó-várban zajló koncertekre jegyet szükséges váltani. A jegyekből befolyt összeget a fesztiválszervezők egy tehetséggondozó alapba gyűjtik, amellyel támogatni kívánják a helyi tehetséges zenészeket.

A fesztivál záró eseményeként 21 órától Simó József és a Barozda együttes Virágom, virágom című online előadását kísérhetjük figyelemmel. Simó József a Barozda együttes alapító tagja, aki Svédországból kapcsolódik be a fesztiválba, és kapcsolja be az együttes budapesti és csíkszeredai tagjait.

A fesztivál ideje alatt ingyen látogatható a Csíki Székely Múzeum A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely állandó kiállítása.

 

Online hangszerbemutató mindennap 16:00 órától

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai idén arra vállalkoztak, hogy 10-15 perces online bemutatókban népszerűsítik szeretett hangszerüket az érdeklődők körében. A hangszerbemutatók a nyári egyetem és a fesztivál Facebook-oldalán kísérhetők figyelemmel az alábbi program szerint:

Július 16., csütörtök, 16 óra: Palócz Réka – ének
Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek
Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek
Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba

 

Tehetséggondozás és támogatás a Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében

Az idei évben újdonságnak számít, hogy a fesztivál szervezői egy zenei tehetségprogramot is létrehoztak, hogy a helyi fiatal zenészek szakmai fejlődéséhez hozzájáruljanak.

Ennek érdekében a jegyeladásokból származó bevételt egy ösztöndíjalapba gyűjtik az idei fesztivál és a fesztivál égisze alatt a következő hónapokban szervezett koncertek során.

Az ösztöndíjalapba befolyó összeget nyilvános pályázat útján fiatal zenészek, vagy zenei pályára készülő diákok továbbtanulására, szakmai képzéseken való részvételére fordítják.

Továbbá bárki vásárolhat ún. mecénásjegyet a normál jegyen túl. Azok a személyek, akik szeretnék támogatni ezt a célt, megtehetik egy vagy több 50 lejes mecénásjegy váltásával.

A jegyek a helyszínen, valamint online elővételben a következő linken keresztül vásárolhatók meg: https://magtar.ro/veddahelyit/index.php/product.

 

Óvintézkedések

A szervezők ismételten felkérik a résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. A hallgatóságot tisztelettel kérik, hogy viseljenek maszkot, és tartsák be az egymás közötti 2 méter távolságot.

Minden régizene-rajongót és érdeklődőt várnak szeretettel a szervezők!


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: