December 18. – A nemzeti kisebbségek napja

A felelős politikusoknak fel kell lépniük minden kisebbséget rágalmazó kampány ellen – fogalmaz Klaus Iohannis államfő a kisebbségek napja alkalmából küldött üzenetében. 

Az államfő szerint kormány és a parlament egyes tagjai ‘valóságos rágalomhadjáratot’ folytattak egy kisebbség ellen, ami ‘igen veszélyes’ jelenség. 

Iohannis rámutat: a kisebbségek képviselői hozzájárultak ahhoz, hogy Románia 1989 után a nyugati demokrácia útjára tért. 

‘A parlamenti képviselet biztosítása a román demokrácia különleges dimenziója. (…) a parlamenti tevékenység biztosítása annak bizonyítéka, hogy Románia él az etnikai sokszínűség előnyeivel’ – írja Iohannis, de megemlíti, hogy mindezek ellenére, az utóbbi időben a kormány és a parlament egyes tagjai valóságos rágalomhadjáratot folytattak egy kisebbség ellen. Ez egy veszélye vonal, amely ellen fel kell lépnie minden felelős politikusnak – szögezi le Iohannis. 

A nemzeti kisebbségek napját minden évben december 18-án ünneplik.


V. Dăncilă: A kisebbségek napjának megünneplése – a kisebbségek hozzájárulásnak az elismerése az ország fejlődéséért

A kisebbségek napjának megünneplése annak a hozzájárulásnak az elismerése, amit a kisebbségek tettek az ország fejlődéséért – jelentette ki kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök. 

‘A kisebbségek napja alkalmából jókívánságaimat fejezem ki minden kisebbségi közösségnek, amelyek társadalmi-szociális sokféleségükkel kiteljesítették a nemzeti értékek tárházát. A kisebbségek napjának megünneplése annak a hozzájárulásnak az elismerése, amit a kisebbségek tettek az ország fejlődéséért, hogy ma Románia egy erős ország legyen, amely képes ellátni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Egy multikulturális világban élünk, ahol támogatni kell a kulturális, nyelvi, etnikai és vallási sokszínűséget, óvni kell a kisebbségek identitását, az együttélés alapjának pedig a párbeszédnek, a megértésnek és a toleranciának kell lennie. Mindezek természetes módon gyökereznek a román nép bölcsességében, és bizonyítják, hogy Románia mélységesen tisztában van az Európai Unió mottójával: ‘Egység a sokféleségben’ – írja a kormány közleménye szerint Viorica Dăncilă üzenetében, amelyet a kisebbségek napja alkalmából adott ki. 

A kormányfő szerint a történelem során a románok és magyarok harmonikusan éltek egymás mellett, és ez ‘szavatolja, hogy együtt egy erős, biztonságos és virágzó Romániát építhetünk’. 

‘A nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgároknak a legjobbakat és vágyaik teljesülését kívánom’ – zárul a kormányfő üzenete.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: