Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat

A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az intézményekben

Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat – jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő.

‘Az a döntés született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az órákon’ – közölte az államfő.

Hozzátette: a tanév hivatalosan június 12-én zárul, addig folytatódik az online tanítás.

‘A tanulókat az eddig meglévő jegyeik alapján zárják le. Kivételes esetben még lehet ellenőrzést tartani’ – magyarázta az államfő.

Kifejtette: ha megnyitották volna az iskolákat, abban az esetben sem sikerült volna betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, ha a gyerekek több váltásban jártak volna.

Iohannis szerint a döntés meghozatalakor figyelembe vették más európai országok tapasztalatát. Egy franciaországi tartományban például fertőzési góccá váltak az újra megnyílt iskolák, ugyanakkor sokfelé már döntést hoztak arról, hogy így zárják le a tanévet.

A végzős osztályok tanulói – a távolságtartási szabályok szigorú betartásával – június 2-a és 12-e között vehetnek részt felkészítőkön – jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő, és hozzátette: a vizsgák a betervezett időpontokban lesznek.

Az államfő szerint a felkészítők legtöbb két-három órát tartanak majd, egy teremben legtöbb tíz gyerek lehet.

Az államfő hozzátette, hogy az érettségi és a képességvizsgákat az eredeti program szerint kell megtartani, de a távolságtartási szabályok szigorú betartásával.

Az államelnök hétfőn megbeszélést tartott a COVID-19-cel kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatban. A találkozón részt vett Ludovic Orban miniszterelnök, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Marcel Vela belügyminiszter, Monica Anisie oktatási miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője.


Cikkünk folyamatosan frissül…

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: