Egyre hűvösebb időre lehet számítani a következő két hétben

Gyakoribbak lesznek az esőzések

Az elkövetkező két hétben fokozatosan csökkennek úgy a nappali, mint az éjszakai hőmérsékleti értékek az ország minden régiójában, és egyre gyakoribbak lesznek az esőzések – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 28-a és október 11-e közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben október első napjaiig fokozatosan csökken a hőmérséklet, elérve az átlag 16 Celsius-fokot, ami alacsonyabb a többéves átlagnál. Az első hét végén azonban a nappali csúcsok ismét emelkedőben lesznek, 25-26 fok is várható. A második héten ismét csökkenek, a legmagasabb hőmérsékleti értékek 18 fok körül alakulnak. Az éjszakai hőmérséklet is hasonló tendenciát mutat: október 3-áig csökken (9 Celsius-fok), majd 6-áig nő (12 Celsius-fok), majd ismét fokozatosan csökken (7-8 Celsius-fok) az éjszakai minimum. Jelentősebb mennyiségű esőkre szeptember 28-a és október elseje, illetve október 6-e és 10-e között lehet számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén szintén lehűlés várható, a nappali csúcsok október elseje környékén 17-19 Celsius-fok körül alakulnak, az első hét végén azonban ismét elérhetik a 27-28 fokot, meghaladva a sokéves átlagot, majd a második héten 19-21 fokra lehet számítani. Az éjszakai minimumok október 2-áig 10-12 Celsius-fok körül alakulnak, ezt követően október 5-éig 11-16 fok körül, a második héten pedig 9 fok körül állapodnak meg. Jelentősebb mennyiségű esőkre szeptember 28-a és október elseje, illetve október 5-e után lehet számítani.

Máramarosban az idő lehűlése főként nappal lesz érezhető: október elseje körül 17 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekre lehet számítani, az éjszakai minimumok 10-11 fok körül lesznek október 3-a körül, 6-a után pedig 13 fokig emelkedhetnek. A második hét elejére a nappali hőmérsékletek is megemelkednek, a csúcs 26 Celsius-fok körül alakul, majd ismét visszaesik 18 fokra. Az éjszakák is lehűlnek a második héten, a minimumok 8 Celsius-fok körül alakulnak. Esőre szeptember 29-én és 30-án, október elsején kell számítani, valamint október 5-e és 10-e között.

A hegyvidéken az első napokban jelzett 14 Celsius-fokról előbb 9 fokra csökken a nappali csúcshőmérséklet, majd ismét nő, elérve a 18 fokot. A második héten a nappalok fokozatosan hűvősebbé válnak, 10-11 fokos csúcsok várhatók. Az éjszakai minimumok a jelzett időszak elején 7 fok körül, majd 4-5 fok körül, október 5-e tájékán 10 fok körül, ezt követően pedig ismét 4 fok körül alakulnak. Szeptember végén és október elején lehet csapadékra számítani a hegyekben, a magasan fekvő vidékeken havas eső és havazás is előfordulhat. Október 6-a után szintén nagyobb valószínűséggel várható csapadék.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: