Életveszélyessé vált Székelyföldön a medvék elszaporodása

A medveprobléma sürgős megoldását kérték az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai


A medveprobléma sürgős megoldását kérték a miniszteri kihallgatások alatt az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai

„Életveszélyessé vált Székelyföldön a medvék elszaporodása, az elmúlt héten is emberre támadtak Hargita megyében, sürgős megoldást várunk a szakminisztériumtól, hiszen minden perc életmentő. Elfogadhatatlan, hogy emberek életét, testi épségét veszélyeztetik Székelyföldön a településekre élelemért behatoló medvék. Nem mellesleg a baromfiudvarban és a veteményesben is kárt tesznek. Annak ellenére, hogy a Székelyföld területén elő medvék a védett állatok közé tartóznak, kilőhetnek minden éven egy bizonyos számú állatot a minisztérium által meghatározott kvóta alapján. Ezt a kvótát két éve nem határozták meg, nem ritkították vadászattal az állatállományt. Sürgős intézkedésekre van szükség, éppen ezért számos kérdéssel fordultunk az illetékes miniszter-jelöltekhez az ügy mihamarabbi megoldása érdekében a mai meghallgatásokon” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, majd hozzátette, hogy a Szövetség frakcióinak tagjai az ügy megoldását sürgették a szakminiszter-jelöltek meghallgatása alatt a parlamentben.

Tánczos hangsúlyozta, hogy az RMDSZ parlamenti frakcióinak tagjai az elmúlt időszakban számos intézkedést hajtottak végre annak érdekében, hogy megoldják ezt a helyzetet, azonban ez idáig a környezetvédelmi minisztérium nem vette komolyan az ügyet.

Az ügyben jelenleg a környezetvédelemi minisztérium tud megoldást nyújtani ezért, azt kértük a miniszteri tárca várományosától, hogy beiktatását követően miniszteri-határozattal rendezze az ügyet, annak érdekében, hogy szüntessék meg a kilövési tilalmat. Ígéretet kaptunk arra, hogy prioritásként kezeli az ügyet és hamarosan jóváhagyja a kilövési tilalom ideiglenes felemelését és beiktatását követően a medvék által tett károk azonnali térítését irányozná elő, valamint tanácskozást szervezne illetékes szakemberekkel és intézményvezetőkkel annak érdekében, hogy minden megyében testreszabott kilövetési kvótát szabjanak meg és megtalálják a megfelelő megoldásokat a problémára” – fogalmazott Faragó Péter, az RMDSZ képviselőházi környezetvédelmi bizottságának titkára, majd hozzátette, Románia ad otthont az Európai Unióban élő medvék közel felének, míg az EU-ban 1000 km2-en 2 medve él, Románia esetében ez a szám közel 30. 

Az RMDSZ parlamenti csoportja további törvény-kezdeményezést dolgozott ki annak érdekében, hogy ezentúl minden év február 28-ig a szakminisztérium állapítsa meg a medvékre vonatkozó kilövési kvótát, illetve a tervezet szankciókat ír elő a határidők be nem tartására.

Kérem ossza meg ismerőseivel: