Elfogadta a kormány a járványveszély esetén elrendelhető egészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet

A javaslat módosítja az intézményes karantén, illetve a lakhelyi elkülönítés elrendelésének feltételeit

Elfogadta hétfői ülésén a kormány a járványveszély vagy biológiai kockázat esetén elrendelhető egészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet. A javaslat az alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően módosítja az intézményes karantén, illetve a lakhelyi elkülönítés elrendelésének feltételeit.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint szükség van a jogszabályra a koronavírus-járvány kezelése és ellenőrzés alatt tartása érdekében.

“Önök is láthatták, miként változott péntek óta az emberek viszonyulása a karanténhoz, a lakhelyi elkülönítéshez vagy akár a kórházba való beutaláshoz” – érvelt.

A tárcavezető rámutatott, két nap alatt 550-nel csökkent a kórházban kezelt betegek száma.

Hozzátette, a kormány kéri a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a törvénytervezetet, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “a nemzeti érdek, a közegészségügyi érdek, a román emberek egészsége” előbbre való lesz a politikai érdekeknél.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt a Nép Ügyvédje óvásának a kórházi beutalásokkal és a karantén elrendelésével kapcsolatban. Indoklásában a taláros testület arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: