Elfogadta a szenátus a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet

A parlamentnek is jóvá kell hagynia a vészhelyzet elrendelését

Módosításokkal fogadta el kedd este a szenátus plénuma a kormány törvénytervezetét a szükségállapotot felváltó vészhelyzet idején érvényes intézkedésekről.

A jogszabály-javaslatot 111 támogató, nyolc ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A tervezet szenátus által módosította változata értelmében a kormány vészhelyzetet hirdethet az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre 30 napos időtartamra, amelyet a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal további 30 nappal meghosszabbíthat. Ha a vészhelyzet az ország egész területét érinti, a parlament jóváhagyására is szükség van. A képviselőháznak és a szenátusnak a jóváhagyás igénylésétől számított öt napon belül együttes ülésen döntenie kell az ügyben. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a szükségállapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik.

Az RMDSZ egyik módosító javaslata értelmében a járványügyi helyzettől függően differenciált intézkedések vezethetők be az egyes megyékben, településcsoportokban vagy településeken.

A módosított tervezet szerint kinyithatnak a teraszok a vészhelyzet ideje alatt, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Hasonlóképpen a gyógyfürdők és a wellness-központok is megnyithatnak, és előzetes foglalás alapján fogadhatják a vendégeket, akiknek be kell tartaniuk a fizikai távolságtartás szabályait és a higiéniai szabályokat.

A törvénytervezet azon cikkelyét, amely lehetővé teszi az egészségügyi minisztérium és az alárendeltségében működő intézmények számára, hogy versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt, a szenátus kiegészítette azzal a kitétellel, hogy “a kinevezés egészségügyi miniszteri rendelettel történik, és a vészhelyzet megszűntével hatályát veszti”.

A felsőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt az a cikkelyt, amely lehetővé tette volna a közintézmények számára, hogy amennyiben a helyzet megköveteli, hat hónapos időszakra versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt.

Iuliana Scântei nemzeti liberális párti szenátor szerint a jogszabályt ‘lefejezték’, a szenátus által átírt formában a tervezet ‘rosszul megfogalmazott, alkotmányellenes, és nem biztosítja a román állampolgárok hatékony védelmét a világjárvány ellen’.

“Ami még súlyosabb, lehetetlenné tették, hogy május 15-étől vészhelyzetet lehessen hirdetni, mert ezt a jogot a vészhelyzeti bizottság hatásköréből a kormány hatáskörébe utalták, amelynek határozatot kell hoznia erről, majd azt öt napon belül jóvá kell hagynia a parlamentnek” – magyarázta Scântei.

Hozzátette, a román állampolgároknak tudniuk kell, hogy a törvény ebben a formában “nem biztosítja számukra azt a védelmet, amelyet a szükségállapot alatt élveztek’.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőcsoportja nevében Radu Mihail azt állította, hogy az USR-szenátoroknak “rekordidő alatt” kellett módosító javaslatokat benyújtaniuk a projekthez azért, hogy ‘elfogadható formát’ kapjon, ám ezek közül nagyon sokat elutasított a PSD.

“A PSD azt a képzetet akarja kelteni, hogy ő az “apuci”, aki mindent megold” – fogalmazott Radu Mihail.

Cseke Attila szenátor szerint a tervezetnek legalább négy-öt nappal korábban kellett volna a parlament asztalára kerülnie.

A szenátor hangsúlyozta: a törvénytervezet központosít. “A tervezet szinte minden területen megadja a kormánynak azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok munkájába beleszóljon, és a polgárok által közvetlenül megválasztott tisztségviselőket, polgármestereket felfüggesszen vagy leváltson. Ez véleményünk szerint elfogadhatatlan. Nem szerencsés, ha olyan előírásokat tartalmaz a törvény, amivel a kormány visszaélhet, hiszen a szükségállapot ideje alatt is láthattuk, hogy egy-egy kórházi vezető leváltása nem szakmai, hanem politikai okok miatt történt.’

Cseke kiemelte, az RMDSZ javaslatára elfogadták, hogy az oktatási minisztériumnak kötelessége védőfelszerelést biztosítani az érettségi, illetve a képességvizsgán részt vevő tanulóknak és pedagógusoknak, és lehetővé tették, hogy az egyik szülő a tanév végéig otthon maradhasson a gyerekkel.

Şerban Nicolae PSD-szenátor kifejtette: a jogi bizottságban a kormány törvényjavaslatának szinte valamennyi cikkelyét “kijavították”. Hozzátette, az elfogadott módosításokat a PSD és az RMDSZ terjesztette elő.

“Ócska, kontár, inkoherens projekttel álltak elő. (…) Az összes feszültségforrást kiküszöböltük. (…) A románok érdeke, hogy ezen időszak alatt a módosított változat szerint hozzák az intézkedéseket: fokozatosan, arányosan és diszkriminációmentesen” – mondta Nicolae.

A keddi plenáris ülésen kevés szenátor volt jelen a teremben, többségük távolról kapcsolódott be a vitába. A szavazás, az elmúlt hetekhez hasonlóan, telefonon történt. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: