Elküldték az EMNT és az SZNT árnyékjelentését Strasbourgnak

Június 30-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elküldte a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen elkészített árnyékjelentését a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Kartája romániai alkalmazásáról, melyre vonatkozóan a román kormány év elején küldte el második jelentését. Az árnyékjelentés elkészítését az EMNT április elején jelezte az Európa Tanács illetékes ellenőrző bizottságánál, melynek tagjai már májusban látogatást tettek Romániában, és az általános gyakorlattal ellentétben nem keresték fel mindazon szervezeteket, melyek árnyékjelentést készítenek.

A 70 oldalas angol nyelvű dokumentum a bevezető jellegű fejezeteket követően a Nyelvi Karta 9. és 10. – igazságszolgáltatással és adminisztrációval kapcsolatos nyelvhasználatra vonatkozó – cikkének romániai alkalmazásáról nyújt részletes, kutatáson alapuló elemzést. A jogi keret ismertetésén túl megjegyzéseket fűz ahhoz, hogy a hatóságok miképpen alkalmazzák a nyelvi jogokra vonatkozó rendelkezéseket, majd esettanulmányokat ismertet. Ez utóbbiak arra szolgálnak, hogy bebizonyítsák az Európa Tanács szakértőinek, hogy a kisebbségi nyelvek használata terén nem létezik jól átgondolt, világos végrehajtási normákon, büntetési lehetőségeken és központi költségvetési támogatáson alapuló keret és ennek hiánya teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, hiszen sok esetben a hatóságok nem védik, hanem ők maguk sértik ezeket a jogokat.

Az árnyékjelentést Toró Tibor, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója és Árus Zsolt, készítették, azonban annak írása alatt folyamatos kapcsolatban álltak más árnyékjelentést készítő szervezetek képviselőivel: Szigeti Enikővel, a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) vezetőjével és Bethlendi Andrással, a Musai–Muszáj mozgalom civil aktivistájával. A jó együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás előrevetíti egy nyelvi jogokkal foglalkozó, civil jogvédő hálózat létrejöttének lehetőségét, hiszen a folyamatos kapcsolattartás, munkamegosztás és kölcsönös informálás növelné a nemzetközi érdekérvényesítés hatékonyságát.

Az ellenőrző bizottság tagjainak elküldött árnyékjelentésre az első visszajelzés Vesna Crnić-Grotić asszonytól, a Nyelvi Karta szakértői bizottságának elnökétől érkezett, aki arról tájékoztatta szervezetünket, hogy a Nyelvi Karta értelmében a jelentést figyelembe vehetik a romániai jelentés elemzésénél a felügyelő bizottság novemberi ülésén.

Az EMNT-SZNT árnyékjelentéssel kapcsolatos részletes szakmai információkkal kapcsolatban kérjük keressék Toró Tibort, az árnyékjelentést író munkacsoport vezetőjét: Toró Tibo – torotibor@sapientia.ro+40-722-322839.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: