Ellenőrizni fogják az otthoni elkülönítésben levő pácienseket

Mihelyt a karanténtörvény hatályba lép és előírásait belefoglalják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatba, az egészségügyi minisztérium COVID-19-es adatbázisát átküldik a belügyi minisztériumnak, hogy az illetékes hatóságok elkezdhessék az ellenőrzéseket az otthon kezelt koronavírus-fertőzött személyek esetében, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő a Digi 24 hétfő esti műsorában.

‘Kértem, hogy sürgősen továbbítsák az adatbázist, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok elrendelhessék a fertőzött személyek kórházba utalását, vagy otthoni elszigetelését és kezelését’ – mondta Orban.

Rámutatott, jelenleg vannak olyan koronavírus-fertőzött személyek, akik megtagadták a kórházi kezelést, és esetükben el fogják rendelni az otthoni elszigetelést és kezelést. A törvény hatályba lépésével pedig mindenkinek be kell tartania az abban előírtakat, nyomatékosította a kormányfő.

A kormány kedden összeül, hogy a veszélyhelyzetet 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba bevezesse az új karanténtörvény előírásait.


Kilencszáznál több koronavírus-fertőzött hagyta el kérésre a kórházat; a joghézagnak rendkívül negatív következményei lehetnek

Több mint 900 kórházba beutalt koronavírus-fertőzött hagyta el saját kérésre a kórházat, 3000-nél több diagnosztizált személyt pedig nem lehetett beutalni az alkotmánybíróságnak a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény kapcsán kiadott döntése nyomán keletkezett joghézag miatt – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő kedden, a kormányülés elején.

‘Az alkotmánybíróság döntése után hiányzott a törvényes lehetőségünk arra, hogy elrendeljük ezen személyek esetében az otthoni elkülönítést, otthoni kezelést. Azt sem tudtuk elrendelni, hogy az ebben az időszakban azonosított fertőzött személyek kontaktjait elkülönítsük. Ennek a két hetes joghézagnak még rendkívül negatív következményei lehetnek a vírus terjedését illetően’ – fejtette ki Orban.

A kormány kötelessége, hogy amint az új karanténtörvény hatályba lép, sürgősségi eljárással hozzon meg minden rendelkezésére álló alkotmányos és törvényes intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében, nyomatékosított a miniszterelnök.

Az új karanténtörvény ismét felruházza a kormányt, hogy meghozza az állampolgárok egészségének megóvásához szükséges intézkedéseket: a karanténba, vagy elkülönítésbe helyezést, a páciensek kórházban történő kezelését orvosi felügyelet alatt, magyarázta Orban.

Ludovic Orban hangsúlyozta, hogy két jogszabályt kell ezentúl figyelembe venni a járvánnyal kapcsolatosan: az 55-ös törvényt és a kedd reggel hatályba lépett 136-os törvényt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: