Ellenőrzik a nyugat-nílusi vírussal való fertőzéseket

Óvakodjunk a szúnyogcsípéstől!

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye értelmében, június-november időszakban zajlik a nyugat-nílusi vírussal való fertőzések ellenőrzése. Mint írják, a vírus főként szúnyogcsípés útján terjed, és olyan tüneteket produkál (magas láz, agyhártya- és agyvelőgyulladás, stb), amelyek súlyosabb esetekben halált is okozhatnak.

Hangsúlyozzák, fontos a vírus esetleges terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedések elindítása, ilyen például a rovarirtás, az állóvizek, tócsák felszámolása, a pincék tisztán tartása és fertőtlenítése, illetve általánosan a szúnyogcsípéstől való óvakodás.


nyugat-nílusi vírus (West Nile Virus, WNV), a Flavivírusok törzsébe tartozó zoonotikus RNS vírus, a Nyugat-nílusi láz betegség okozója.[1] Nevét feltalálási helyéről Uganda West Nile tartományáról kapta. Eleinte nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a vírusnak, mivel sokszor a megfertőződöttek észre sem veszik, olyan enyhe lefolyású a betegségük. Mintegy 20%-a a megfertőződötteknek azonban komolyabb következményekkel számolhat, központi idegrendszeri szövődmények, agyhártya vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. A vírus fő terjesztői a madarak és az általuk megfertőződött szúnyogok, ezért viszonylag hamar és nagy területeken tudott elterjedni a különböző földrészeken, Afrikától Európán át Amerikáig. A vírus kiváltotta betegség a nyugat-nílusi láz ellen nincs védőoltás, csak tüneti kezelést tudnak alkalmazni különféle gyógyszerek segítségével. (Wikipédia)

Kérem ossza meg ismerőseivel: