Első- és másodfokú szélriadó vasárnap és hétfőn 27 megyében

A Déli-Kárpátokban harmadfokú (vörös jelzésű) riasztás érvényes

Vasárnap reggel 6 órakor érvénybe lépett az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) elsőfokú (sárga jelzésű) szélriadója az ország 27 megyéjében. A meteorológusok szerint ez vasárnap 18 óráig lesz érvényes, ezt követően, az este folyamán másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztássá alakul át, amely hétfőn 18 óráig lesz érvényes. A Déli-Kárpátokban és a Kárpátkanyarban hétfőn 2:00 órától 18:00 óráig harmadfokú (vörös jelzésű) szélriadó érvényes.

Az ország többi része vasárnap este 6 órától hétfő este 6 óráig elsőfokú, erős szélre vonatkozó riasztás alatt áll.

Az ANM szerint az első sárga riasztás Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Maros, Hargita, Neamţ, Bákó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Szeben, Vâlcea, Hunyad, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Fehér, Bihar, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékét érinti.

Az említett időszakban a szél megerősödik a hegyvidéken, 1.500 méter fölötti magasságokban a széllökések elérik a 80-90 kilométer/órás sebességet. A nap második részében a Keleti-Kárpátok északi felében havazás várható, a szél pedig felkavarja a havat.

Az ország észak-nyugati részében szintén 50-55 kilométer-órás szélfúvásra kell számítani, mutat még rá az ANM.

Vasárnap este 8 órától hétfő este 6 óráig az említett vidékeken a sárga riasztás narancssárgává alakul át, a széllökések el fogják érni a 110-130 km/órás sebességet. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd az egész hegyvidéken, főként 1.600 méter fölött, időszakosan havazni fog, a szél által felkavart hó pedig jelentősen csökkenti a látási viszonyokat.

Vasárnap este 6 órától a szél fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében. A hegyvidéken 80-100 kilométeres óránkénti széllökések várhatók, Erdélyben, Moldvában, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi részében 65-80, kisebb kiterjedésű területeken 85-90 kilométeres sebességgel fog fújni a szél. A többi régióban időszakosan és helyenként erősödik meg a szél, elérve az 55-70 km/órás sebességet, főként a hétfői nap folyamán.

Nagy kiterjedésű területeken, főként az északi és a középső országrészben, csapadék, többnyire eső várható, a hegyvidéken pedig havazás.


Frissítette a korábban kiadott riasztásait vasárnap délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM)

Frissítette a korábban kiadott riasztásait vasárnap délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és harmadfokú (piros jelzésű), hétfőre érvényes viharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar 1.500 méter fölötti térségeire, másodfokú (narancssárga jelzésű), vasárnap délutántól érvénybe lépő szélriasztást Erdélyben, Moldvában, a Körösök-vidékének északi részében és Dobrudzsában, illetve elsőfokú (sárga jelzésű) riadót az ország többi részében.

A meteorológusok szerint vasárnap estétől kezdődően a szélfúvás fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében, 55-70 kilométer/órás sebességgel fog fújni azokon a területeken, amelyek sárga jelzésű riasztás alatt állnak. Február 23-a este 6 óra és február 24-e este 6 óra között a hegyvidéken a széllökések sebessége meghaladja a 110-130 km/órát is. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd a hegyvidék többi részén is, főként 1.600 méter fölött, időszakosan hóvihar lesz, jelentősen csökkentve a látási viszonyokat.

Az ANM szerint Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi megye és Bukarest áll sárga jelzésű riadó alatt.

Szintén vasárnap este 10 órától hétfő este 6 óráig narancssárga jelzésű szélriadó lesz érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában és a Körösök-vidékének északi részében. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka és a hétfői nap első felében Erdélyben, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi felében 80-95 km/órás sebességgel fog fújni a szél, Moldvában és Dobrudzsa északi részében pedig főleg hétfőn lehet számítani a szélfúvás ilyen fokú megerősödésére. Itt rövidebb időszakokra a 90-100 km/órás sebességet is meghaladják majd a széllökések.

A narancssárga jelzésű riasztás Szatmár, Máramaros, Suceava, Botoşani, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna, Bákó, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac megyében, illetve Tulcea, Krassó-Szörény és Arad megye egyes részein lesz érvényes.

A piros jelzésű riadó a hétfőre virradó éjszaka, 2 órakor lép érvénybe és este 6 óráig tart. A Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar érintett, ahol a szél több mint 140-180 kilométer/órás sebességgel fog fújni, a hóvihar gyakorlatilag nullára csökkenti a látási viszonyokat. A következő megyéket érinti a riasztás: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Vâlcea, Szeben, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: