Elsőfokú, légköri instabilitásra vonatkozó riasztás lép érvénybe

Szerda reggeltől az ország legnagyobb részére szól a figyelmeztetés

Sárga jelzésű, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riadók csütörtök estig érvényesek, előbb hét megyében, majd azt követően az ország több mint háromnegyed részében.

A meteorológusok szerint az első riasztás május 19-én este 9 óra és május 20-án reggel 8 óra között lesz érvényben Hunyad, Krassó-Szörény, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj és Mehedinţ megyében. Ezekben a megyékben fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők, zivatarok, helyenként felhőszakadások várhatók. A csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként.

Május 20-án reggel 8 óra és május 21-én 18 óra között érvénybe lép egy másik elsőfokú riadó is, amely szinte az egész országot érinti. Olténiában, a Bánságban, Munténiában, Dobrudzsában, illetve Erdély és Moldva legnagyobb részében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők és felhőszakadások várhatók. A széllökések elérhetik az óránkénti 60-70 kilométeres sebességet is. A csapadék mennyisége átlagban meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként, illetve helyenként a 40-60 litert is, főként Olténiában és a Déli-Kárpátok térségében.

A meteorológusok megújították ugyanakkor a légköri instabilitásra vonatkozó általános előrejelzést, amely 19-én kora délutántól 21-én este 9 óráig tart, és a régiók túlnyomó többségére érvényes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: