Elsőfokú riasztás 27 megyében szerda estig

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozik a figyelmeztetés

Elsőfokú (sárga), fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki szerdán az Országos Meterológiai Szolgálat (ANM), amely egész nap érvényes az ország 27 megyéjében.

A meteorológusok szerint szerdán 10 és 23 óra között a hegyvidéken, Erdélyben, Máramarosban, a Körösök-vidékén, Bánságban és helyenként Moldvában az időszakosan fellépő fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásra, gyakori villámlásra, rövid időszakokra megerősödő szélre, viharokra és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30-50 litert is. A fent említett jelenségekre kisebb kiterjedésű területeken az ország többi részében is számítani lehet.

Az érintett megyék a következők: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.

Az ANM ugyanakkor rossz időre vonatkozó figyelmeztetést is kiadott szerdán, amely szerda este 11 órától péntek reggel 10 óráig érvényes az ország legnagyobb részében.

Előbb az ország középső részén levő régiókban, majd délnyugaton, a dombvidéken és a hegyvidéken időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás: zivatarokra, felhőszakadásokra, gyakori villámlásokra, meg-megerősödő szélre és jégesőre lehet számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 30-35 litert.

Az ANM figyelmeztet ugyanakkor, hogy a hét végéig folyamatosan lesznek időszakok, amikor a légköri instabilitás fokozott lesz. Ez főként a nyugati országrészre, illetve a domb- és hegyvidékre lesz érvényes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: