Elsőfokú szélviharriasztás csütörtök reggeltől 28 megyében

Instabil időjárás a régiók többségében szerda estétől

Elsőfokú (sárga jelzésű) szélviharriadót adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely csütörtök reggel lép érvénybe az ország 28 megyéjében. Szerda estétől pedig instabillá válik az időjárás a régiók többségében.

A meteorológusok szerint csütörtökön 6 és 23 óra között a szél megerősödik, a széllökések sebessége meghaladja az 55-65 kilométert óránként a Bánság déli részén, a Körösök-vidékének északi felében, Máramarosban és Erdélyben.

A hegyvidéken a széllökések elérik a 60-80 kilométer/órás sebességet, a magasan fekvő vidékeken pedig az óránként 90-100 kilométert is.

A következő megyékre érvényes a sárga jelzésű riadó: Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Kovászna, Vrancea, Bákó, Hargita, Neamţ, Suceava, Brassó, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szeben, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Bihar, Arad és Temes.

A meteorológusok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy szerda este 11 órától csütörtök este 11 óráig a régiók többségében erősebb szélfúvásra és légköri instabilitásra kell számítani.

A szél fokozatosan megélénkül, előbb a nyugati és északnyugati régiókban, majd az ország középső részén, illetve a keleti és délkeleti területeken. A széllökések 50-55 kilométer/órás sebességet érnek el.

Csütörtökön és a péntekre virradó éjszaka első felében helyenként és időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás. Szélviharok, záporok, zivatarok, felhőszakadások, gyakori villámlások és jégesők várhatók.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: