Elutasította a szenátus Székelyföld autonómia-statútumát

126-an ellenezték a tervezetet, kilencen támogatták azt

Döntő házként elutasította szerdán a szenátus Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét.

A szenátorok telefonon szavaztak, 126-an ellenezték a tervezetet, kilencen támogatták azt.

A törvénytervezetet korábban hallgatólagosan fogadta el a képviselőház a két kezdeményező, Kulcsár-Terza József és Bíró Zsolt által benyújtott formában.

A tervezet szerint a Székelyföld autonómia-statútumát népszavazással hagyják jóvá Székelyföld polgárai.

A tervezet azt a célt tűzi ki, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye egy része a román állam autonóm, jogi személyiséggel rendelkező régióját képezze. A projekt körvonalazza annak a területnek a határait, amely Székelyfölddé válik, saját közigazgatási szerveződéssel, minden szintű saját hatóságokkal és intézményekkel, különleges hatáskörökkel, ahol hivatalos a magyar nyelv és használni lehet a magyar nemzet szimbólumait.

A tervezet azt is javasolja, hogy a regionális autonómiát az általános, egyenlő, közvetlen, titkos és szabad szavazással megválasztott regionális állami hatóság, az önkormányzati tanács, valamint az általa kinevezett önkormányzati bizottság gyakorolja. A projektben meghatározzák Székelyföld intézményeit: az autonóm régió intézményei – az önkormányzati tanács, az önkormányzati bizottság és Székelyföld elnöke; a székek intézményei – a széki tanács, a széki bizottság és a széki elnök; a települési önkormányzatok intézményei – a községi tanács, a városi tanács, a municípiumi tanács és a polgármester.

Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: sport.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: