Enyhe havazásra és megerősödő szélre kell számítani

A következő három hónapban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet és az átlagosnál több csapadék várható

A központi és északnyugati országrészben enyhe havazásra és havas esőre, hegyvidéken szintén havazásra és megerősödő szélre kell számítani kedd hajnali 3 órától szerdán 18 óráig – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

A szakemberek szerint a jelzett időszakban a hegyvidéki térségekben enyhe havazás várható, helyenként jelentős vastagságú hóréteg alakulhat ki, és megélénkül a szél, akár 60-80 km/h-s széllökésekre is számítani lehet.

Az ország központi és északnyugati részén enyhe havazás várható, főleg a keddi nap folyamán, valamint szerdára virradóan.

A hegyvidéken hétfő délután és a keddre virradó éjszaka első felében is megélénkül a szél, 1.700 méteres magasság fölött 90-100 km/h-s sebességgel is fújhat – derül ki az ANM előrejelzéséből.


A következő három hónapban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet és az átlagosnál több csapadék várható – írja az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) 2017. december – 2018 február közötti időszakra kiadott előrejelzésében. 

Decemberben a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-0,8 Celsius-fok), ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és északkeleti régiójában, ahol a csapadék mennyisége is várhatóan meghaladja a sokévi átlagot (44,8 liter/négyzetméter), Máramarosban 92, Bánságban és Körös-vidéken 70 liter is hullhat. 

Januárban a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-2,1 Celsius-fok). Ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és északkeleti régiójában (-7 Celsius-fok). A csapadék sokévi átlagmennyisége 33,6 liter/négyzetméter, ehhez képest Máramarosban 74, a Bánságban és a Körösök vidékén 54 literre lehet számítani. 

A naptári tél utolsó hónapjában a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-1 Celsius-fok), ennél 1-2 fokkal lehet hidegebb Erdély területén. A csapadék sokévi átlagmennyisége 31,6 liter/négyzetméter, ennél valamivel több hull Erdélyben, Máramarosban 57, a Bánságban és a Körösök vidékén 50 literr hullhat. 

A prognózisokat a readingi (Anglia) középtávú előjelzési központ állítja össze, magvalósulási arányuk 60 százalék.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: