Erdélyi Gyopár 2019/2.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei második száma

Korhatár nélküli pályázatot írt ki az Erdélyi Kárpát-Egyesület napjára az Erdélyi Gyopár. Arra buzdít a kiadó mindenkit, hogy énekelje meg a turistaságot, gyűjtsön régi, természetjárásról szóló dalokat, vagy szerezzen új zenét egyedül vagy csapatával. Részletek az idei EKE-napi pályázatról a Gyopár legfrissebb lapszámában olvashatóak. Ugyanitt bőséges kínálatát hozzuk a természetben töltött idő lehetőségeinek, a tizenötödik EKE-gyereksíversenyről sem feledkezve meg.

Szovátafürdő – a Sóvidék gyöngye címmel olvashatunk részletes tájékoztatást arról a gazdag térségről, amely az idei, XXVIII. EKE Vándortábor helyszínéül szolgál. Szováta bemutatása mellett folytatódik a táboritúra-lehetőségek ismertetése, így Maros megyei kastélyokhoz és az Istenszékére is meghívjuk az olvasókat. A vándortáborban is érdemes észben tartani, hogy díjjal jutalmaznak sikeres fotókat, a VIII. EKEArt fotóbiennálé részletei az Erdélyi Gyopárban olvashatóak.

Gazdag ezúttal honismereti rovatunk, hiszen ellátogatunk Erősdre, mely egy kultúra bölcsője, számba vesszük a székelyföldi Sissi-emlékeket, a Hazajárókkal pedig Háromszékről Csángóföldre kirándulunk.

+EGy_2019_2

A Borvizeink, gyógyvizeink-sorozat legújabb részeként kerül terítékre egy tusnádfürdői séta Bányai Jánossal, a gombákhoz értők a pöfetegek világába hívnak, de még a tavaszi galaxisok sem elérhetetlenek annak, akinek jó idegenvezetői vannak.

Múltidézés kapcsán három témára is felhívjuk az olvasók figyelmét: olvassák örömmel a Túra Daradics Panni néni emlékére a Melegárokba című cikket, csodálkozzanak rá egy régmúltból származó kéziratra, és töprengjenek el, mekkora csoda, hogy a világ még tartogat titkokat. Ezek egyike Czárán Gyuláról, a turistaapostolról szól, aki pedig kinyitja a rejtélyes emlékkönyvet nem más, mint Nyisztor Miklós túratársunk.

Természetjárás, honismeret, környezetvédelem – akit e három témakör egyáltalán nem érdekel, még annak is ajánljuk az Erdélyi Gyopár idei második lapszámát.

Az Erdélyi Gyopárt keresse a legközelebbi EKE-osztálynál!

Kérem ossza meg ismerőseivel: