Európai uniós projektekről szavazott rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa

Fejlesztik az egészségügyi rendszert és a turizmust

Európai uniós finanszírozással fejlesztik a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi és a gyergyótölgyesi kórházat, valamint hegyimentő bázist építenek Tusnádfürdőn és Borszéken. Ezek sürgőssége indokolta Hargita Megye Tanácsa augusztus 10-i rendkívüli tanácsülését, ahol megszavazták a megye fejlesztésére irányuló projekteket.   

Átcsoportosította a kormány az el nem költött európai uniós pénzeket, és így létrehozva egy új tengelyt, támogatják az egészségügyi intézményeket, ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A támogatás a sürgősség és a járóbeteg rendelés eszközbeszerzésére vonatkozik, azokat a beruházásokat térítik meg, amelyek 2014 januárja és 2017 decembere között zajlottak, illetve amelyeket augusztus 13-ig feltöltenek az elektronikus közbeszerzési rendszerbe, és lebonyolításuk nem haladja meg a 2019. szeptember 31-i határidőt. A projektekben direkt pályázó az egészségügyi minisztérium, a kórházakat pedig csoportosították. Így kerültek egy pályázatba a Hargita és a Kovászna megyei egészségügyi intézmények, illetve a megyei tanácsok. Ezek a projektek Hargita megyéből a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, a gyergyószentmiklósi városi kórházat és a Gyergyótölgyesi Pszichiátriai Kórházat érintik.

Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese kifejtette: reméli, hogy minél több pénzt le tudnak hívni, az eddigi számítások szerint a két pályázat összege több mint 22 millió lej, amelyből a sürgősségi osztály több mint 17 800 000 lejt kap, a járóbeteg rendelő pedig 4 600 000 lejt.

Dr. Konrád Judit, a csíkszeredai sürgősségi kórház menedzsere elmondta, ezek a projektek nagyon fontosak, hiszen a megfelelő betegellátáshoz járulnak hozzá. Vissza nem térő alkalomnak nevezte a mostani lehetőséget, mint kifejtette, a megtérített összegeket orvosi műszerek vásárlására fordítják, amelyek nagy szerepet játszanak majd a diagnosztizálásban és a megfelelő kezelésben.

Két hegyimentő bázis is épül Hargita megyében Tusnádfürdőn és Borszéken, mindkét projekt szerződéskötési fázisban van. A tusnádfürdői esetében – melynek összértéke több mint 200 000 lej – költségvetés-kiegészítésre volt szükség, erről szavazott a tanács.

Tanacsules1

Költségvetés-módosításról is döntöttek, erre a csíkszeredai kórház miatt volt szükség, annak beruházási listája módosult a pályázás érdekében, illetve a jövő hétvégén tartandó csíksomlyói Passió című előadás szervezését támogatja Hargita Megye Tanácsa. Továbbá bekerült a költségvetésbe a tibodi út leszakadásának javítása, amelynek a szakvéleményezését augusztus 10-én kapta meg a megyei tanács.

Hargita megyei küldöttség utazik a magyarországi Tolna megyébe, ahol aláírnak egy közös nyertes pályázatot, erről is szavazott a tanács.

– Prioritás számunkra az egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztése, de ugyanúgy a biztonságos turizmus és az eredményes hazai és nemzetközi kapcsolatok is. Fontosnak tartjuk a pályázati lehetőségek minél nagyobb mértékben való kihasználását, ezért is örvendetes, hogy ma olyan projektekről szavaztunk, amelyek más-más területen, de a megye fejlődéséhez járulnak hozzá – nyilatkozta a tanácsülés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Kérem ossza meg ismerőseivel: