Évkezdés a Figuránál

Közönségtalálkozóval és bemutatóval indul az év, folytatódnak a gyermek- és ifjúsági bérletes előadások, illetve a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttest látja vendégül a Figura.

Január 11-én, szombaton 19 órai kezdettel a Mártírok című előadás, majd azt követően közönségtalálkozó várja az érdeklődőket. Mayenburg drámája olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre választ találni nem egyszerű, nem kényelmes és nem is jóleső. Mi történik, ha a Szentírás olyan közegbe kerül, amely pont azért nem tud mit kezdeni vele, mert elszakadt ettől a kultúrától? Megfoganhat erős és igaz hit ilyen helyzetben? Vagy csak a két szemlélet ellentétéből fakadó feszültség marad, melyet felülírnak azok az aktuális szabályok, melyek kizárják a több ezer éves narratíva ellenérveit?

A hónap közepén, Dávid A. Péter állítja színpadra Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló meséjét. A bemutatóra január 17-én délután 5 órától kerül sor a színház nagytermében. A stáb az előkészítészben nagy figyelmet fordított az újrahasznosításra, ugyanis műanyagpalackokból, illetve elektromos huzalokból, kábelekből készült az előadás díszlete. A Négyszögletű Kerek Erdő a gyermek- és ifjúsági bérlet részét képezi, a kisiskolás és iskolás nézők részére. A középiskolások a Füst, avagy a színház elfoglalása című előadást tekinthetik meg az ifjúsági bérlet keretén belül.

Január 23-án a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vendégeskedik Gyergyószentmiklóson a Juhász Zsolt rendezte Tiszta című táncelőadással. Nem kell a néprajztudományban járatosnak lenni ahhoz, hogy a ’tiszta’ melléknévből azonnal főnevekre asszociáljunk. Mindenekelőtt nyilvánvalóan a ’forrás’ kínálkozik (adja magát), de faluhelyen a ’szoba’ sem ment még feledésbe, s a ’víznek’, vagy a ’táncnak’ ugyancsak közkedvelt jelzője. A táncszínházi – néptánc-színházi előadás a ’tiszta’ melléknév megannyi árnyalatát, virulens színeit szeretné megmutatni közönségének. A produkcióban fontos szerepet kap a mozdulat tisztasága (fegyelme), lehet az autentikus, múltba hajló, vagy jelent, jövőt idéző. Nem csupán a „mit”, a „hogyan” is fontos számunkra tehát, példát szeretnénk mutatni majd ’tisztaságból’, a tánc terápiás, tisztító erejéből! – fogalmaznak az alkotók. 

Az előadásokra jegyek vásárolhatók minden hétköznap 15 és 19 óra között a jegypénztárban vagy online a www.biletmaster.ro oldalon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: