Ezek a korlátozó intézkedések érvényesek hétfőtől országszerte

Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.

A CNSU 91-es számú határozata értelmében kötelezővé válik az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése minden zárt és nyílt közterületen, a munkahelyen és a tömegközlekedési eszközökön.

Ugyanakkor harminc napig éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben 22 órától 5 óráig. A korlátozás nem vonatkozik a beoltott személyekre, illetve néhány más esetre.

Nem működhetnek 21 és 5 óra között az üzletek és más szolgáltatóegységek; az éttermek, kávézók befogadóképességük 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket teraszon és zárt térben egyaránt, 5 és 21 óra között.

A bárok, klubok, diszkók bezárnak 30 napra, és magánrendezvényeket – esküvőket, keresztelőket, más összejöveteleket -, koncerteket és előadásokat sem szabad szervezni, a sportversenyeket nézők nélkül kell megrendezni.

A CNSU javaslata értelmében ugyanakkor minden olyan eseményen és tevékenységen, amely megtartható a következő 30 napban, csak a koronavírus ellen beoltott vagy a betegségből felgyógyult személyek vehetnek részt.

A határozat arra is kitér, hogy az alkalmazottak legalább 50 százalékának távmunkában kell dolgoznia.

Javasolják ugyanakkor, hogy az állami intézményekbe, valamint az irodaházakban működő magáncégek székhelyére csak beoltott, a betegségen az elmúlt 180 napon átesett vagy negatív teszteredménnyel rendelkező személyek léphessenek be.

A CNSU mindemellett javasolja, hogy az oktatási minisztérium kapjon felhatalmazást a 2021-2022-es tanév szerkezetének miniszteri rendelettel történő módosítására.


A CNSU 91-es számú határozata:

Hotarare-CNSU-masuri-nr-91-din-22-10-2021-final-v2-1

Kérem ossza meg ismerőseivel: