Fontos a duális képzés erősítése, a vállalkozók és a fiatalok együttműködése

Duális képzésben, szakoktatásban való részvételre november 25-ig jelentkezhetnek a cégek

Miért előnyös a cégeknek, ha fogadnak duális képzésben vagy szakoktatásban résztvevő diákokat gyakornoknak? A diákoknak járó ösztöndíjat le tudják írni az adójukból, a diákokat a cég profilja szerint tudják kiképezni, és hosszú távon is szerezhetnek megbízható, jól képzett munkaerőt, amellett, hogy segítik a diákokat, hogy elméleti tudásukat gyakorlatba ültessék.

November 25-ig kell jelentkezzenek azok a cégek, amelyek fogadnak szakképzésben vagy duális képzésben tanuló diákokat a 2023-2024-es tanévben.

A szakoktatásban résztvevő diákok a szakképzést támogató országos programon keresztül 200 lejes havi támogatásban, szakmai ösztöndíjban részesülnek. A duális képzésben résztvevő diákok az állami ösztöndíj mellett még legalább 200 lej értékű, az állami támogatással megegyező ösztöndíjat kapnak a gyakorlati oktatásban résztvevő vállalkozás részéről.

A duális képzésben résztvevő vállalkozók az adójukból le tudják vonni az ösztöndíjjal járó költségeket. További előnyök a cégek számára, hogy a profiljuknak megfelelően tudják képezni a diákokat, gyakorlatilag szűrőprogramként működik, ugyanis a kitartó, érdeklődő diákok hosszú távon maradhatnak a cég kötelékében, nyári szünetben szezonális munkára alkalmazhatók, az iskola elvégzése után hosszútávú munkaszerződést is köthetnek. A felsőfokú oktatási intézményekben tanuló diákok gyakornoki alkalmazása után a cégek adókedvezményben részesülnek.

A gyakornoki program jó alkalom a diákoknak, hogy elméleti tudásukat gyakorlatba ültessék.

Fontos a duális képzés erősítése, a vállalkozók és a fiatalok együttműködése, mentalitásváltásra van szükség, szorgalmazza európai szinten is Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki november 15-én az oktatás témakörben Brüsszelben az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosával is egyeztetett:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/491298449631897

vállalkozók a duális képzésben való részvételüket november 25-ig kell jelezzék az Országos Szakképzési Központnak a registratura.cndipt@gmail.com és a gabriel.radu60@yahoo.com e-mail címekre.

szakoktatásban való igényüket a vállalkozók november 25-ig kell jelezzék a szakiskoláknak vagy a tanfelügyelőségnek.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: