Frissítette a CNSU a járványügyi kockázatot jelentő országok listáját

A Dominikai Köztársaság, Saint Lucia és Koszovó piros besorolást kapott

Frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. A Dominikai Köztársaság, Saint Lucia és Koszovó piros besorolást kapott.

A CNSU 61-es számú határozata augusztus 22-én lép hatályba.

A határozat értelmében ugyanakkor a piros zónából átkerült a sárgába a Maldív-szigetek, a Bahamák, Andorra, a Brit Virgin-szigetek és Tunézia; illetve a zöldből a sárgába Svájc, Észak-Macedónia, Liechtenstein, Azerbajdzsán, Guam, Guernsey, Belize, Jamaica, valamint a Turks- és Caicos-szigetek, illetve a Bonaire, Saint Eustatius és Saba szigetek. Zöld besorolást kapott Indonézia, Columbia, a Bermuda szigetcsoport, Namíbia és Kirgizisztán.

Piros zóna: Francia Polinézia, Aruba, Grúzia, Man-sziget, Botswana, Fidzsi-szigetek, Kuba, Dominika, Sint Maarten, Malajzia, Szváziföld, Seychelle-szigetek, Izrael, Ciprus, Montenegró, Gibraltár, Amerikai Virgin-szigetek, Kazahsztán, Irán, Jersey, Egyesült Királyság, Curaçao, Mongólia, Amerikai Egyesült Államok, Costa Rica, Franciaország, Koszovó, Spanyolország, Írország, Monaco, Líbia, Izland, Törökország, Saint Lucia, Puerto Rico, Thaiföld, Görögország, Irak, Marokkó, Argentína, Portugália, Dél-Afrika, Brazília, Nepál, India.

Sárga zóna: Maldív-szigetek, Bahamák, Észak-Macedónia, Andorra, Libanon, Guam, Panama, Észtország, Tunézia, Litvánia, Svájc, San Marino, Guatemala, Dánia, Azerbajdzsán, Liechtenstein, Srí Lanka, Belgium, Grönland, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Suriname, Guernsey, Hollandia, Egyesült Arab Emírségek, Orosz Föderáció, Honduras, Kuvait, Mexikó, Málta, Finnország, Bonaire, Saint Eustatius és Saba, Belize, Brit Virgin-szigetek, Jamaica.

A többi ország és régió a zöld zónába tartozik.


Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: