Frissítették a karanténelőírás alól mentesített államok jegyzékét

Több európai országba csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem utazhatnak a román állampolgárok

Határozatot fogadott el hétfői ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) azon európai uniós, illetve EU-n kívüli országok jegyzékéről, amelyekből Romániába érkezve nem kell karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe vonulni.

A CNSU 34-es számú határozata értelmében az Európai Unióhoz, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó következő államok szerepelnek a karanténkötelezettség alól mentesülő országok listáján: Bulgária, Monaco, Horvátország, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Izland, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország, Szlovénia, Dánia, Hollandia, Olaszország, Norvégia, Szlovákia, Írország, Liechtenstein, Görögország, Ciprus, Finnország, Málta, Litvánia, Magyarország, Észtország, Lettország, Andorra, Feröer-szigetek, Vatikán.

A karanténkötelezettség alól mentesülő EU-n kívüli államok jegyzéke: Kanada, Marokkó, Algéria, Ausztrália, Ruanda, Uruguay, Japán, Dél-Korea, Grúzia, Új-Zéland, Tunézia, Thaiföld.

Július 7-étől kezdődően újraindulhatnak a repülőjáratok a listákon szereplő országok és Románia között – írja még elő a határozat.

A CNSU a 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések elmúlt 14 napban jegyzett számának függvényében dönt arról, hogy mely országok kerülnek fel a karanténelőírás alól mentesített államok jegyzékére.


Forrás: www.agerpres.ro


Több európai országba csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem utazhatnak a román állampolgárok

Tíz európai ország utazási korlátozásokat vezetett be Romániával szemben az utóbbi hetekben aggasztóan megnövekedett fertőzéses esetszámok miatt.
Finnország, Norvégia vagy Málta egyáltalán nem enged be a területére román állampolgárokat, az Észtországba, Litvániába, Lettországba, Írországba, Szlovéniába vagy Szlovákiába utazó román állampolgároknak pedig 14 napos elkülönítésbe kell vonulniuk.

Ciprus beengedi ugyan a romániaiakat, de csak egy 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt birtokában.

Románia uniós szinten az első öt ország között van, ahol 100 ezer főre számolva a legnagyobb a fertőzési ráta.


Forrás: rmdsz.ro


Korlátozások nélkül utazhatunk Magyarországra

A román állampolgárok továbbra is korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra – pontosított a magyar rendőrség azt követően, hogy a szomszéd országban járványelleni intézkedésként a hét végén ismét megnyitották a humanitárius tranzitfolyosókat.

A magyar miniszterelnök ugyanis nemrég úgy nyilatkozott, hogy minden Magyarországon átutazó személy kivétel nélkül csak a tranzitfolyosó használatával utazhat át az országon. A magyar rendőrség legújabb tájékoztatása szerint azonban ez az előírás csupán a nem uniós állampolgárokra vonatkozik.


Forrás: rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: