Gazdag programkínálat a 12. EMI-táborban

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál programokat a szerdán kezdődő 12. EMI-tábor. Az ötnapos rendezvényen kiemelt fontosságot kap a hagyományőrzés, valamint a közéleti és magyarságtörténeti előadások sora, ugyanakkor gyerekprogramok, kézművesség és számtalan kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket. Esténként koncerteken, bulikban, táncházakban szórakozhatnak a táborozók Gyergyószentmiklós határában.

Közélet és történelem az Előadósátorban

Az Erdélyi Magyar Ifjak tábora ezúttal is számos közéleti, valamint történelmi témát feldolgozó értekezésnek és beszélgetésnek ad helyet. Az Előadósátorban a szerda 13 órai megnyitót követően az Erdélyi Magyar Ifjak vezetőivel, Sorbán Attila Örssel és Szűcs Péterrel beszélgethetnek az érdeklődők a tábor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ezt követően Berecz András Kossuth-díjas előadóművész mesél a táborozóknak. A tábor második napján, csütörtökön tart előadást Mandics György, a magyar őstörténetet új megvilágításba helyező Karacsay-kódex kutatója. A hatvanadik évfordulóra való tekintettel az 1956-os forradalom lesz az idei tábor egyik központi témája. Így csütörtökön Popély Gyula történész Az ’56-os forradalom és kihatása Felvidékre címmel tart előadást, majd Wittner Mária és Murányi Levente egykori forradalmárok csatlakozásával kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét Fiatalként ’56-ban címmel.

Az autonómia témája köré épül a pénteki nap, kerekasztal-beszélgetésre kaptak meghívást az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt vezetői, ugyanakkor előadást tart Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. A tábor vendégei lesznek Baszkföldről Iskander Alkate Ibarrola és Alvaro Castilo Cordero, a Baszk Nemzeti Párt ifjúsági képviselői, akik autonóm nemzeti régiójuk helyzetét mutatják be. Az erdélyi magyarságot érintő jogsértéseket járja körbe a szombati nap programja: Tőkés László, Gergely István és Szabó Gyula részvételével zajlik beszélgetés Az erdélyi magyarság és a titkosszolgálat: a Szekuritátétól a SRI-ig címmel, a „Beke-ügyről” pedig a HVIM képviseletében Szőcs Csongor és Tóth Bálint, valamint Tőke Ervin csíkszeredai tanácsos beszél. Ugyancsak szombaton tart előadást Vona Gábor, a Jobbik elnöke Magyarok Európában. De lesz-e még Európa? címmel.

Ökumenikus istentisztelet várja a táborozókat vasárnap 10 órától, majd Raffay Ernő történész A magyarországi kommunizmus és az ’56-os forradalom című értekezésére kerül sor az Előadósátorban.

Zenei programok

Összesen tíz nagyszínpadi koncertet tartanak a 12. EMI-táborban: a Dorothy és a Road szerdán, a Kowalsky meg a Vega és a Zorall csütörtökön, a Beatrice és a Kalapács pénteken, a Hungarica és a Romantikus Erőszak szombaton, míg az Ismerős Arcok és a Moby Dick vasárnap lép fel. Emellett a Kisszínpad is szórakozási lehetőséget biztosít esténként, itt a sepsiszentgyörgyi Domination, a magyarországi Hatás Alatt, Gyergyószentmiklósról a The Blast, a No Sugar és az Alteregó, valamint a székelyudvarhelyi Shadows ad koncertet. Záróeseményként a tábortűz mellett gitáresten a Miklós Fiúk Band idézi meg a magyar rock és blues nagyjait.

EMI-tabor_Koncert-IsmerosArcok_Foto-UrmosiLeventeMihaly

Ismerős Arcok

Gyerekprogramok és Művészsátor

A legkisebb táborozókat egész napos programok várják a számukra fenntartott Gyereksátorban. A tematikus napokon változatos tevékenységek: kézműves foglalkozások, játékos fizikai kísérletek, nép gyermekjátékok, szabadtéri mozgás és mesék szórakoztatják a gyerekeket minden nap 10 és 20 óra között. A Művészsátorban testfestés, agyagozás, ajándéktárgyak és ékszerek készítése közül válogathatnak a táborozók, de többek között a betű- és írásművészet és az üvegfújás rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

EMI-tabor_Gyerektanchaz_Holinka Botond

Gyalogtúrák és sport

A gyergyói EKE szervezésében csütörtökön a Pricske-tetőre, pénteken a Maros forrásához, míg szombaton a Gyilkos-tetőre, illetve a résztvevők állóképességétől függően a Kerek-kőig szerveznek gyalogtúrát, ezekre a helyszínen lehet jelentkezni. A 12. EMI-tábor labdarúgó-bajnoksága szerdán, csütörtökön és pénteken zajlik majd.

Néptáncoktatás és táncház kicsiknek és nagyoknak

Nagy Keresztesi Tamás és Csiki Zsuzsa, a Bekecs Néptáncegyüttes táncosai tartanak táncoktatást csütörtökön és pénteken 18 órától a Kisszínpadon, illetve táncházat ugyanezeken a napokon éjféltől az Előadósátorban. Gyerekek számára külön, népi gyermekjátékokkal egybekötött oktatást tartanak csütörtökön és pénteken 16 órától a Gyereksátorban.

Hagyományőrző programok

Az EMI hagyományőrző csoportja és a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend szervezésében állandó programokként íjászat, hajítófegyverek próbája, élő haditábor, fegyver- és páncélmustra és szabad vívás található a Hagyományőrző tér kínálatában naponta 11 és 18 óra között. Emellett látványos hadi bemutatót, bátrabbak számára pedig vívó- és íjászversenyt, illetve lovagi ötpróbát is rendeznek.

EMI-tabor_Hagyomanyorzok_Foto-HolinkaBotond

Borkóstolók

Idén is minőségi italok kóstolására nyílik lehetőség az EMI-táborban, csütörtöktől vasárnapig naponta 16 órától. Csütörtökön a Tokaji borvidékről érkező Kiss János, pénteken a felvidéki Muzsláról Geönczeöl Attila, szombaton pedig a kelementelki Orbán család mutatja be borait. A székely pálinka kedvelőinek jó hír, hogy pénteken 18 órától a Csípán Pálinka is terítékre kerül.

Erdélyi Magyar Ifjak, 2016.08.09.
www.emitabor.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: