Gyakori kérdések

A polgármester válaszol

Kedves lakosság! 

Az elmúlt hetekben több jelzés is érkezett Önkormányzatunk felé, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben a mindennapokat érintő információk nem minden esetben jutnak el Önökhöz. Ezt a jövőben mindenképp orvosoljuk.

A “polgármester válaszol” rovatunkat azzal a céllal indítjuk most útnak, hogy az Önökben felmerülő kérdésekre választ adjunk. Remélem megelégedésüket szolgálja majd!

Kérdését várom a polgarmester@gyergyoszentmiklos.ro e-mail címre:

 

Bírságolható az, aki nem használ védőmaszkot zárt helyiségekben?

Az 55/2020-as Törvény előírja, hogy kötelező a szájmaszk viselése nyilvános, zárt helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön. Ennek megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő pénzbírság róható ki.

A Hivatalos Közlönyben megjelent pontosítások:

A Hivatalos Közlönyben is megjelent miniszteri rendelet értelmében az ötévesnél kisebb gyerekek kivételt képeznek a védőmaszk viselésének kötelezettsége alól.

Szintén kivételt jelenthetnek a következő esetek:

az alkalmazott egyedül dolgozik az irodában,

• aki olyan betegségekben szenved, amelyek nehezítik szervezete oxigénellátását,

• aki intenzív fizikai munkát végez vagy munkáját nehéz körülmények (magas hőmérséklet, magas nedvességtartalom, stb.) nehezítik,

• a televíziós műsorvezetők és vendégeik, ha betartják egymás között a 3 méteres távolságot,

• nyilvános felszólalók zárt helyiségekben, legtöbb 16 személy részvételével zajló eseményeken, ha betartják a 3 méteres távolságot a közönségtől

 

Május végén lejár a személyi igazolványom érvényessége. Mikor tudok újat csináltatni?

A hatóságok által kibocsátott okmányok érvényessége nem jár le a veszélyhelyzet ideje alatt sem, és a veszélyhelyzet után még 90 napig érvényesek maradnak. Abban az esetben kérhető új okmány, hogyha a korábbi elveszett, megrongálódott, ellopták, illetve, ha az igénylő dokumentummal alátámasztja megújításának sürgősségét.

 

A temetéseken továbbra is korlátozott a résztvevők száma?

Az 55/2020-as Törvény szerint zárt helyeken legtöbb nyolc személy részvételével és az egymás közötti legkevesebb 1,5 méter fizikai távolság betartásával lehet magánrendezvényeket, így temetéseket is szervezni.

 

Más településre való utazáshoz a nyilatkozat kézzel is megírható?

Igen, kézzel is megírható a lakhely szerinti település elhagyásakor szükséges felelősségvállalási nyilatkozat, de tartalmaznia kell az azonosító adatokon kívül a típusnyomtatványban található utazás céljának megfelelő elemet. Egyazon útszakaszra újra felhasználható az egyszer már kitöltött/megírt nyilatkozat, ez esetben át kell húzni az eredetileg ráírt dátumot és fel kell tüntetni az újat.

 

Minden esetben ki kell tölteni az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot, ha településünkön kívülre utazunk?

Május 15-től módosultak a kijárásra vonatkozó előírások: a lakcím szerinti településen és a metropolisz-övezeteken belül nyilatkozat nélkül, szabadon lehet közlekedni. A 351/2001-es törvénnyel kapcsolatban pontosításokat közölt a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főosztálya, mely szerint Bukarest és az egész Ilfov megye területén kívül a hagyományos értelmezéssel ellentétben metropolisz-övezetnek minősülnek a veszélyhelyzet idejére a megyei jogú városok adminisztratív területei és azok 30 kilométeres körzete is, a megyehatár meghaladása nélkül. A rendelet értelmében tehát Gyergyószentmiklós 30 kilométeres körzetében a lakhelyelhagyási nyilatkozat kitöltése nélkül lehet közlekedni. Hargita megyében még Csíkszeredára, Székelyudvarhelyre és Maroshévízre, illetve ezek vonzáskörzetére vonatkozik az új szabályozás.

 

Külföldről hazaérkezve milyen hatósághoz kell bejelentkezni?

Ha a házi karantént/elkülönítést szeretné bejelenteni, a háziorvosát vagy a megyei közegészségügyi igazgatóságot kell értesítenie telefonon. Nyilvántartásba vételétől számítva 14 napig ellenőrizni fogja Önt a rendőrség. Ha valaki megszegi a házi elkülönítés szabályait, 14 napra hatósági karanténba köteles vonulni és vállalnia kell ellátása költségeit, ezen felül 1000-től 5000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

Családtagom érkezik haza Németországból. Intézményes karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kell vonulnia?

A veszélyhelyzeti állapot bevezetésével megszűntek a pirossal és sárgával jelölt fertőzési területek, így bármelyik külföldi országból érkezik haza valaki, 14 napos házi karanténba/elkülönítésbe kell vonulnia. Ha a külföldről hazatért személy nem tudja biztosítani maga számára a házi elkülönítés feltételeit vagy nem akarja kitenni az itthoni hozzátartozóit a fertőzés kockázatának, illetve, ha nem szeretné rájuk kényszeríteni a házi elkülönítés szabályait, kérheti a hatósági karanténba való elhelyezését.

Nagy Zoltán polgármester

Kérem ossza meg ismerőseivel: