Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál a Mátyás király emlékév jegyében

Július 5–8.

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ július 5-e és 8-a között megszervezi a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivált. A rendezvény tervezett programja szerint a tematikus nap a Mátyás király emlékév jegyében zajlik. Hagyományőrző csoportok, előadók, kézművesek idézik meg az igazságos uralkodó korát.

Két népszerű zenekar koncertjével indítjuk a fesztivált, július 5-én elsőként a gyergyószentmiklósi Teddy Queen muzsikál a YourLivingRoomban, majd a marosvásárhelyi Koszika & The Hot Shots játszik a Rozmaring vendéglő kerthelyiségében.

Barozda együttes új helyszínen, az örmény katolikus templom kertjében ad ízelítőt a spanyol és katalán zene világából. Az erdélyi táncházmozgalom elindításában részt vállaló zenekar koncertjét megelőzően a nézők Gál Hunor plébános irányításával toronylátogatáson vehetnek részt. Este a gyergyószentmiklósi zenekarok váltják egymást a művelődési ház stúdiótermében és a YourLivingRoomban. Fülöp Lóránd és barátai, a Rafters és a 4S Street szólaltatnak meg ismert slágereket.

A rendezvény tematikus napján, szombaton a déli órákban a székelyudvarhelyi Arany Griff Lovagrend visszarepíti Gyergyószentmiklóst középkori múltjába. Mátyás évében a Hunyadi-korszakra jellemző eszközökkel bővült fegyvertáruk: alabárdok, csatabárd, buzogány, korabeli pajzsok, számszeríj látható majd használat közben a Márton Áron utcában. Megújult technikai bemutatóval, szabad vívásokkal, új hadrendi formációkkal teszik életszerűvé a küzdelmeket. Betekintést engednek a reneszánsz udvari életbe, az etikett, a megfelelő táncrend szabályozott rendszere, a lovagi erények udvarlási szokásai, a nők tisztelete jelenik meg, mely minden időkben példát mutat a kulturált viselkedésre, a nemek közti közeledés és intim kapcsolat szép alakítására. A színpadon reneszánsz zene szól majd. A délutáni órákban a Pro Terra Alapítvány VIII–XII. osztályos diákjainak munkájából Kibontakozás címmel nyílik kiállítás a Centrál Kávé és Teaházban.

borkóstolón ezúttal Veiszenbacher László borai kerülnek terítékre. Az ínyencek kedvéért idén ökörsütés is lesz. A nap végén a magyarországi Hot Jazz Band zenekar ad koncertet. Az 1985-ben alakult együttes napjainkra Magyarország egyik legsikeresebb professzionális zenekarává vált. Annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, amelyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revivalkel életre tolmácsolásukban. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is.

Művészetek utcájában idén is felsorakoznak azok az alkotók, akik itthon dolgoznak, a Figura sátorban gazdag programot kínál a társulat, gondoltunk a gyerekekre is, számos, Mátyás király korát idéző foglalkozáson vehetnek részt.

A fesztivál utolsó napján a Magyarság Háza jóvoltából megtekinthető a Mátyás király életútját bemutató kiállítás, végül marosvásárhelyi ifjú poéták mutatkoznak be a YourLivingRoomban, de lehetőséget adnak a helyi tollforgatóknak is verselésre.


Ízelítő a szombat esti koncertből:

https://www.youtube.com/watch?v=KqJyIWiTYzA&list=PL1E8D0F368C32D38C

Kérem ossza meg ismerőseivel: