Gyergyószentmiklóson egyelőre nem fognak koronavírusos betegeket ápolni a kórházban

Városunkban még nincs egyetlen igazoltan fertőzött személy sem

Gyergyószentmiklóson egyelőre nem fognak koronavírusos betegeket ápolni a kórházban. A város egészségügyi ellátó rendszere felkészült a járványhelyzetre, további lélegeztetőgépeket vásárolunk a kórháznak.

Gyergyószentmiklóson április 2-án sincs egyetlen igazolt koronavírus fertőzéssel megbetegedett személy sem, Hargita megyében viszont megjelent a járvány. A kormány a járvány esetleges terjedésére felkészülve meghatározta a megyében működő kórházak feladatait. A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház nem került be azok közé a kórházak közé, amelyekben koronavírus-fertőzött betegeket fognak kezelni.

Aki itt jelentkezik fertőzésre utaló tünetekkel (magas láz, köhögés stb.) azt a ragályos betegségek kezelésére szakosodott osztályra utalják be (a Kárpátok utcai részleg), amíg a teszteredmény ki nem mutatja, hogy koronavírusos megbetegedésről van szó esetében vagy másról. Amennyiben igazolódik a COVID-19 fertőzés, úgy a beteget, állapotától függően tovább küldik az erre kijelölt kórházakba. A súlyosabb eseteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Csíksomlyói részlegén, a könnyebb eseteket Székelyudvarhelyen fogják gyógyítani – számolt be (a Gyergyó Tévén, április 1-jén) Ferenczy István, a gyergyószentmiklósi kórház menedzsere. Fontos tudni, hogy nincs szó arról egyelőre, hogy más megyékből kerülnének koronavírusos betegek Hargita megyei kórházakba.

A Gyergyószentmiklósi Kórház felkészült az esetlegesen rá háruló feladatok elvégzésére. Gyergyószentmiklós Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa (a gyergyószéki községek hozzájárulásával) négy lélegeztetőgépet vásárol a meglévők mellé.

Mindemellett egy közösségi kezdeményezés a római katolikus főesperesség felügyeletével adakozásra hív fel mindenkit a Gyergyószentmiklósi városi kórház felszereltségének, ellátottságának további fejlesztésére.

Kérnek minden jó szándékú embert, hogy csatlakozzon a „Segítsünk Gyergyó-medence lakóinak!” nevű összefogáshoz.

Adományokat átutalással vagy készpénzben a gyergyószentmiklósi BCR bankba lehet küldeni, a következő bankszámlaszámok valamelyikére:

LEI: RO02 RNCB 0155 0163 1692 0005

EUR: RO72 RNCB 0155 0163 1692 0006

HUF: RO45 RNCB 0155 0163 1692 0007

PROTOPOPIATUL ROMANO CATOLIC

Adószám (CIF/CUI): 4972621

További részletek:
https://www.gheorgheni.ro/koronavirus/koronavirus-hirek/segitsunk-a-korhaznak-es-gyergyoszek-lakoinak/

Nagy Zoltán polgármester a jövőheti önkormányzati ülésen előterjeszti, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a városnapokra szánt költségvetési összeget a járvány kezelésre fordítsák.

Gyergyószentmiklós Önkormányzata

Kérem ossza meg ismerőseivel: