Hargita megye: idén eddig 343 esetben figyelmeztették a lakosságot medvék jelenlétére

Az elmúlt napokban a megyében két juhászt ért medvetámadás

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség az év elejétől összesen 343 esetben figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül medvék jelenlétére lakott területen, a csendőrök pedig 379 esetben kergettek el medvét településekről.

A Hargita megyei rendőrség sajtóirodája az AGERPRES kérésére közölte: a medvék jelenlétére figyelmeztető első üzenetet februárban küldték el az érintett lakosságnak a RO-ALERT rendszeren keresztül. Az üzenetek száma azóta növekedett, és júliusban elérte a 97-et.

Ebben a hónapban már 28 üzenetet kapott a lakosság, az utóbbi 24 órában pedig kettőt: az egyik Gyergyószentmiklóson, a másik Csíkszentdomokoson figyelmeztetett medvék jelenlétére.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség az AGERPRES kérésére közölte: a csendőrök és a rendőrök az év elejétől 379 esetben kergettek el medvéket lakott területekről. A beavatkozások száma azért nagyobb a figyelmeztető üzenetekénél, mert a csendőrök bizonyos esetekben hivatalból járnak el, amikor személyesen észlelik a településeken medvék jelenlétét vagy pedig közvetlenül a lakosság értesíti erről őket.

A rendőrségi statisztikák szerint egyébként Hargita megyében szinte minden nap kergettek el medvéket településekről.

A legtöbb esetben, 163-szor, Tusnádfürdőn volt szükség a csendőrség beavatkozására. A hegyvidéki üdülőben az előző évekhez képest idén gyakoribb volt a medvék jelenlétre.

Az utóbbi napokban Borszékre is többször riasztották a csendőröket medvék jelenléte miatt. A település önkormányzata azt ajánlja a lakosságnak és a turistáknak, hogy óvatosan közlekedjenek esténként az utcán és kerüljék a városszéli övezeteket.

Az elmúlt napokban két juhászt ért medvetámadás Hargita megyében, a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi kórházban ápolják őket.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: