Hargita Megye Tanácsa támogatja az egyházakat

Aláírták az első szerződést az egyházaknak szóló pályázati kiírások keretében

Hargita Megye Tanácsa egyházaknak szóló pályázati kiírása keretében aláírták ma, június 17-én, szerdán az első szerződést a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián. Az aláírt szerződés értéke 76 000 lej, az idei egyházi pályázatok összértéke 3 699 400 lej, a keretösszeg 72 nyertes pályázat támogatását foglalja magába (bővebben a csatolmányban).

A szerződés aláíráson Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy nagyra értékelik a gyergyószentmiklósi katolikus főesperesi hivatal tevékenységét és koordináló szerepét a térség egyházi, hitéleti és fejlesztése terén. „Hiszem azt, hogy Gyergyószentmiklóson és a medencében azok a fejlesztések, amelyek a templomok, imaházak, közösségi termek felújítását jelentik, azok a híveknek a szolidaritását, egymáshoz való fordulását, és a minél közvetlenebb együttműködés kovászát jelenthetik” – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette, hogy az egyházak szerepe jelentős a megye társadalmának a megerősítésében, ezért is tartják fontosnak a támogatást. Másodlagos célként a Hargita megyei gazdasági élet segítését emelte ki Borboly Csaba, amely által támogatják a helyi mesterembereket, kis cégeket, családi vállalkozásokat.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a többi gyergyószéki egyházi támogatásokról számolt be: „A gyergyói térségben a szárhegyi ferences kolostor kapta a legnagyobb támogatást idén, 170 000 lejt. Ezzel elindul a rég várt felújítás első hulláma. Idén a tetőszerkezet felújítására kerül sor. Örvendek, hogy Anaklét atyával közös véleményen vagyunk abban, hogy a kolostor egy fontos lelkigyakorlati központ, és fontos a felújítása. A gyergyókilyénfalvi Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt római katolikus templom villámvédelmére 25 000 lej támogatást hagytunk jóvá. A több mint 250 éves templomot jó állapotban őrizték meg a kilyénfalvi hívek, a mi feladatunk, hogy a jövő nemzedékének hasonlóképpen megőrizzük. A gyergyócsomafalvi Szent Péter és Pál katolikus templom villámvédelmére 43 000 lejes támogatást nyújtunk. Célunk a templomot és a benne található értékeket, javakat és az emberi életet megóvni a villámlás káros hatásaival szemben.” Barti Tihamér alelnök hozzátette: a térségben még vannak megvalósításra váró egyházfelújítási projektek, amelyekre oda kell figyelni és kell segíteni a továbbiakban is.

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébániának szánt összeget az egyház a plébánia és a kápolna tetőszerkezetének a javítására használja fel. Erről tájékoztatott Portik- Hegyi Kelemen, gyergyószentmiklósi főesperes-plébános, kifejezve háláját: „Hálásan és örömmel köszönjük ezt a lehetőséget. Gyergyószentmiklós legrégebbi épületének, a Márton Áron kápolna újrafödésére használjuk fel a támogatást. Mivel elég gyakran kellett cserélni a cserepeket, reméljük, ezzel a segítséggel sikerül rendbe tenni úgy, hogy az alatta lévő termek használhatók legyenek.”


Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Kérem ossza meg ismerőseivel: