Hasznos tudnivalók a megváltozott egészségügyi ellátásról

Dr. Simon Katalin Emese tájékoztatója

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások kétségkívül hatásos óvintézkedésnek bizonyulnak, ám vitathatatlan, hogy számos területen megnehezítik az életünket. Nem kivétel az ellátás és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele sem, hiszen a rendelkezések szerint a kórházak csak sürgősségi esetekben fogadnak betegeket, a járóbeteg ellátó szakrendelők, a fogászati rendelők pedig felfüggesztették tevékenységüket. Egyedül a háziorvosi rendelők működnek a megszokott módon, bár ezen a területen is vannak újdonságok. Miként csapódik le mindez Gyergyószentmiklóson? Dr. Simon Katalin Emesét kérdeztük és az alábbiakban összegezzük válaszait:

daganatos betegek, dializált betegek, illetve speciális kezelésre szoruló betegek ellátása nem szünetel a rendkívüli állapot ideje alatt sem. A betegellátásban csak azokat az eseteket halasztják, amelyeknél nem áll fenn a halasztás miatti állapotromlás veszélye.

• Nem új keletű, hogy a pácienseket előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják a háziorvosi rendelőkben. Újdonság viszont, hogy a járványügyi helyzetben a háziorvosok feladata lett a házi elkülönítésben lévők egészségi állapotának követése.

• Működőképesnek bizonyult a telemedicina is, azaz, amikor az egészségügyi szakemberek személyes jelenlétét távfelügyeleti eszközök segítségével pótolják. Az enyhébb megbetegedésre utaló panaszok esetén tanácsot kap a beteg, adott esetben gyógyszeres kezelést, sőt még a gyógyszer kiíratásáért sem kell felkeresnie orvosát, hiszen lehetőség van arra, hogy a receptet e-mailben megkapja.
A kapcsolattartás orvos és páciens között telefonon történik, és csak akkor kell vizsgálatra mennie a betegnek, ha az állapota súlyosbodik. „Itt jön be az időpont-egyeztetés fontossága, így kerülhető el az, hogy a páciens ne találkozhasson esetleg fertőző beteggel” – mutatott rá Simon Katalin Emese.

• krónikus betegségek esetén, amennyiben egy betegnek romlik az állapota, a háziorvos – kompetenciája határain belül – módosítja a gyógyszeres kezelést. Ha ezzel megoldódik a gond, telefonon tartják a kapcsolatot, úgy követik tovább a beteg állapotát. Amennyiben nem történik javulás, és fennáll az esélye annak, hogy esetleg súlyosbodik a beteg állapota, a háziorvos a sürgősségi ellátására irányítja a pácienst.

• Az orvosi laboratóriumok kizárólag sürgős eseteket látnak el, rutin vizsgálatokat nem végeznek. A gyergyószentmiklósi Prodia laboratórium az eddigi gyakorlat szerint továbbra is a háziorvosoknak küldi el e-mailben a vizsgálatok eredményeit, ugyanakkor a legtöbb magánlabor felhasználói jelszót ad a betegnek, amivel az hozzáférhet az eredményeihez.

• gyerekek esetében zavartalan a védőoltások beadása. Annyi a változás, hogy több alkalommal kevesebb gyereket hívnak be oltásra, pontos időponttal, és azalatt az idő alatt a betegeket nem is fogadják. Egy gyerekkel egy hozzátartozó mehet be a rendelőbe, és két embernél több nem tartózkodhat egyszerre a váróban. A szülők, ugyanúgy megkapják az értesítést és az időpontot, mint eddig.

• Az egészségügyi kártyák használatát egyelőre felfüggesztették, így nem kell személyesen megjelenni a rendelőben. A háziorvos telefonos egyeztetés után írja meg a receptet. Ha van nyomtatója, lehetőség van arra, hogy ezt e-mailben kapja meg a beteg. Ha nincs, bárkit megbízhat a recept átvételével. A gyógyszerek kiváltásánál sem szükséges az egészségügyi kártya, ami jelentősen lerövidíti a folyamatot.

Kevesebb a beteg a rendelőben. Főleg az első napokban akadozott a betegellátás, amíg a rutin ki nem alakult. Nehézséget jelentett az is, hogy nem volt egy jól kidolgozott protokoll, de ma már ez az akadály sem nehezíti a munkánkat” – összegez a háziorvos.

 

A fogászati ellátásról

Önkéntes munkában és ingyenesen végzik a sürgősségi beavatkozásokat a gyergyószékiek számára a fogorvosok. A korlátozó intézkedések feloldásáig a Kórház utca 10. alatt, Dr. Victor Modval rendelőjében zajlik a fogászati sürgősségi ellátás. A gyergyószentmiklósi egység egész Gyergyószéket egyedül látja el, itt kezelik az összes pácienst a városból és a környék községeiből, de ide tartozik Maroshévíz is.

A fogfájós személyek a 0745-376.160-as számon jelentkezhetnek be, és a soros szolgálatot vállaló orvosok naponta 10 és 14 óra között látják el őket. 10 fogorvos végzi a sürgősségi munkát.

Fontos tudnivaló, hogy szigorú előírások érvényesek, csakis a valóban sürgős esetek ellátásáról lehet szó. Mit jelent mindez? Olyan fogfájás például, amely már éjjel sem hagy aludni, vérzések vagy olyan gennyes eldagadás, amely már életveszélyessé válhat. Kezelik továbbá még azokat is, akik valamilyen külső hatás, baleset miatt állkapocstörést vagy hasonló traumát szenvednek.

nagyzoltan-polgarmester.blog.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: