Havazott a Madarasi Hargitán

Szerda reggel mínusz 2 Celsius-fokot mértek Csíkszeredában, a Madarasi Hargita környékén pedig havazott.

Udo Reckerth, a dél-erdélyi regionális meteorológiai központ munkatársa szerint nem szokatlan Hargita megyei viszonylatban a megyeközpontban mért mínusz 2 fokos hőmérséklet, más években is jegyeztek fagypont alatti hőmérsékleteket ebben az időszakban. 1993-ban ezen a napon például mínusz 4 Celsius-fokot mértek Csíkszeredában, és szintén mínusz 4 fokot Maroshévízen 1961-ben, Gyergyóalfaluban pedig mínusz 3 fokot 2007-ben.

Hargita megye többi részén is hideg volt a szerdai reggel, 0 fokot mutattak a hőmérők Maroshévízen és Gyergyóalfaluban, 2 fokot Székelyudvarhelyen.

A szolgálatos meteorológus szerint az országba északi-sarki eredetű hideg légáramlat tört be a Skandináv-félsziget felől az elmúlt 2-3 napban, ez okozta a hirtelen lehűlést. A hideg az elkövetkező 48 órában is kitart hazánkban, majd ezt követően várható enyhe felmelegedés.

A Madarasi Hargitán működő térfigyelő kamerák tanúsága szerint szállingózott a hó az 1800 méter magasságban fekvő hegycsúcson. Az előrejelzések szerint csütörtökre virradóan is várható havazás a környéken.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: