Hétfőtől szükségállapot lesz Romániában

Szükségállapotot hirdetett jövő héttől Klaus Iohannis államfő

“Nagyon fontos időben meghozni az intézkedéseket, hogy legyen hatásuk, és hogy lehetővé tegyem a törvény által előírt valamennyi eszköz felhasználását ehhez a harchoz, úgy döntöttem, szükségállapotot hirdetek jövő hét elejétől” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában, miután a harmadik Orban-kormány tagjai letették a hivatali esküt.

Az államfő szerint ezáltal újabb erőforrásokat lehet majd kiutalni a koronavírus előidézte válság kezelésére.

“A kormánynak így lehetősége lesz majd több pénzt kiutalni az egészségügynek, több pénzt fordítani gyógyszerekre, a szükséges orvosi felszerelésekre” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy így egyszerűsödnek az eljárások, könnyebb lesz a beszerzés.

Az államfő ugyanakkor felhívta a román állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust, és tájékozódjanak hivatalos forrásokból.

“A hatóságok teszik a dolgukat, a kormány teszi a dolgát, de csak magunk csak a munka egy részét tudjuk elvégezni. Szükségünk van önökre, kedves román állampolgárok! Szükség van arra, hogy tartsák be a hatóságok utasításait, tartsák be a higiéniai szabályokat, és igen, arra is szükség van, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust – tudom, hogy ez kicsit nehéz -, és igen, arra is szükség van, hogy pontos, hivatalos forrásokból tájékozódjanak” – nyomatékosította Klaus Iohannis.


Orban: Nem kell a megszokottnál nagyobb élelmiszerkészletet felhalmozni

Nem kell a megszokottnál nagyobb élelmiszerkészletet felhalmozni, nem áll fenn a hiány veszélye – jelentette ki vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.

“Ami az üzletekben kialakult sorokat illeti, a lehető legvilágosabb üzenetet szeretném megfogalmazni: nem kell a megszokottnál nagyobb készleteket felvásárolni, nem kell megváltoztatni a beszerzés ütemét. Az elemzések azt mutatják, hogy nem áll fenn az élelmiszerhiány veszélye’ – nyilatkozta Orban.

A kormányfő hozzátette, hogy a normál igényeket meghaladó vásárlás megfoszthatja a többi polgárt attól, hogy hozzáférjenek bizonyos termékekhez

‘Ha többet vásárolnak, mint általában, ez megfoszthatja a többi polgárt attól, hogy hozzáférjenek bizonyos termékekhez. Tartsák be a normális bevásárlási ritmust, mert nincs valódi kockázata annak, hogy bármely termékből hiányalakuljon ki”- tette hozzá a miniszterelnök.


L. Orban: Igyekszünk minél kevésbé korlátozni az emberi jogokat és szabadságokat a szükségállapot alatt

Azon lesznek, hogy minél kevésbé korlátozzák az emberi jogokat és szabadságokat a szükségállapot alatt – jelentette be vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.

Azt mondta: csak a ‘legszükségesebb’ intézkedéseket vezetik be.

Miután az államfő bejelentette, hogy hétfőtől kihirdeti a rendkívüli állapotot, minden tárcavezető véleményét kikérte a meghozandó intézkedések tekintetében – mondta el Orban.

Szükség van, főleg az egészségügy terén, a beszerzési eljárások egyszerűsítésére – hangsúlyozta a kormányfő, és hozzátette: meg kell erősíteni azokat az intézményeket, és itt a közegészségügyi igazgatóságokat hozta fel példának, amelyek a járvány elleni harc ‘tűzvonalában’ vannak.

Egy másik intézkedésként említette, hogy a hatóságoknak – alapos elemzést követően – elejét kell venniük, hogy bizonyos keresett gyógyszerek és más eszközök ára nagymértékben emelkedjen. Akár azt is lehetségesnek tartja, hogy maximálják egyes termékek, köztük a kesztyűk, maszkok, védőeszközök és fertőtlenítőszerek árát.


M. Vela: A szükségállapot kihirdetése a hatóságokat segíti, hogy a legmegfelelőbb intézkedéseket hozzák a koronavírus-járvány megfékezésére

A szükségállapot kihirdetése a hatóságokat segíti, hogy a legmegfelelőbb intézkedéseket hozzák meg a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette ki vasárnapi sajtóértekezletén Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: szombat este óta ‘megállás nélkül’ dolgoznak, hogy elkészítsék azt a háttéranyagot, amelyet – miután a miniszterelnök jóváhagyott – megküldenek az államfőnek, aki ennek alapján kihirdetheti a szükségállapotot.

Leszögezte: a szükségállapot kihirdetése a hatóságokat segíti, hogy a legmegfelelőbb intézkedéseket hozzák a koronavírus-járvány megfékezésére.

Kifejtette: a különleges sürgősségi esetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU) ülésén pontosították, hogy miként kell eljárniuk azoknak a személyeknek, akiknek feltétlenül meg kell látogatniuk az esetleges fertőzött otthonát (pl. víz-, gázszerelő) és meghatározták, hogy pontosan mit kell szoros kontakton érteni egy olyan személlyel, aki koronavírussal fertőzött.

‘Szoros kontaktnak számít: először – az a személy, aki ugyanabban a háztartásban él a COVID-19-el fertőzött beteggel. Másodszor – az a személy, aki közvetlen fizikai kapcsolatban állt a COVID-19-el fertőzött személlyel, például kezet fogott vele, anélkül, hogy ezután azonnal kezet mosott volna. Harmadszor – az a személy, aki közvetlen védetlen érintkezésbe került egy COVID-19-es eset fertőző szekrécióival, például köhögés közben vagy kesztyű nélkül megérintette zsebkendőjét. Negyedszer – az a személy, aki két méternél közelebb és 15 percnél hosszabb ideig szemtől szembe került egy COVID-19-el fertőzött beteggel. Ötödször – az a személy, aki két méternél közelebb és 15 percnél hosszabb ideig ugyanabban a szobában, pl. tanteremben, nappali szobában, kórházi várószobában tartózkodott egy COVID-19-cel fertőzött beteggel, Hatodszor – az orvosi személyzet tagja vagy más személy, aki közvetlen ellátást nyújt a COVID-19-el fertőzött betegnek, vagy a laboratóriumi személyzet olyan tagja, aki a COVID-19-fertőzött betegtől vett mintákat védőfelszerelés megfelelő viselése nélkül kezel”- magyarázta Vela.

A bizottság szombati ülésén meghozott másik intézkedés szerint “14 napos otthoni elkülönítésbe kerül minden olyan, akár tünetmentes személy, aki vasárnap este 9 óra után olyan országból tér haza, ahol az igazolt esetek száma meghaladja az ötszázat’.


R. Arafat: A sürgősségi állapot bevezetése segítséget jelent a járvány leküzdésében, a témát nem szabad elpolitizálni

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője felhívást intézett a sajtóhoz, amelyben ‘felelős polgári hozzáállást’ kér, és leszögezi: a szükségállapot bevezetése nem problémát, hanem segítséget jelent a járvány leküzdésében, ezért ezt a témát “nem szabad elpolitizálni”.

“Miután az államfő bejelentette, hogy hétfőtől szükségállapotot hirdet, különböző spekulációk, pániküzenetek jelentek meg, amelyek a népesség bizonyos magatartását válthatják ki. A médiában megjelentek olyan nyilatkozatok, amelyek szerint racionalizálják az élelmiszereket, vagy pedig leállítják a forgalmat… stb. Vannak olyan videók, amelyeket olyan emberek készítettek, akik viccnek fogják fel a helyzetet, és azt látjuk, hogy egy fehérbe öltözött egyén egy másik ember után rohan az utcán, és a felvétel azt sugallja, hogy elszabadult az ellenőrzés alól a helyzet. A sajtónak, azon személyeknek, akik különböző tartalmakat töltenek fel a szociális hálóra, valamennyiünknek felelős polgári hozzáállást kell tanúsítanunk’- írja Arafat szombat késő esti Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár szolidaritásra és kölcsönös bizalomra int.

“A rendkívüli állapot kihirdetésének célja semmiképpen sem az, hogy problémát okozzon, hanem, hogy segítsen, támogassa a járvány terjedésének megakadályozását. Ezt a témát nem szabad elpolitizálni. Szolidaritásra és kölcsönös bizalomra van szükség’ – zárul Raed Arafat üzenete.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: