Hivatalosítani kell a külföldön kiadott anyakönyvi okiratokat

Be kell jelenteni a hazai anyakönyvi hivatalokban

Az anyakönyvi dokumentumokra vonatkozó 119/1996 Törvény és a 64/2011-es Kormányhatározat értelmében, minden külföldön kiadott anyakönyvi okiratot be kell jelenteni a hazai anyakönyvi hivatalokban.

Így, a román állampolgársággal rendelkező személyek külföldi anyakönyvi okiratait (születés, házasság, elhalálozás) – az országos törvénykezés értelmében – az országba való visszalépést követő hat hónapon belül, vagy az okmány kézbesítése után, kötelezően át kell írni a román anyakönyvi hivatalban. Az átírási kérelmeket az igénylő lakhelyének önkormányzatánál vagy az anyakönyvi hivatalában kell kérvényezni. Az átíráshoz szükséges a külföldi ország által kibocsátott eredeti okmány, annak fordítása és hitelesített másolata.

A román állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeinek (születés, házasság, elhalálozás) anyakönyvezése a román külképviseleten, illetve a konzulátuson is kérhető. A hazai anyakönyvezés előfeltétele annak, hogy a kiskorú gyermek román útlevelet kaphasson.

Az anyakönyvi bizonyítványok és a többnyelvű anyakönyvi kivonatok (születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok) átírása azon közigazgatási egység polgármesterének a jóváhagyásával történnek, ahová a – Megyei Személyi Nyilvántartási Közszolgálat előzetes jóváhagyása alapján – a kérvényező lakhelye szól.

A megoldási határidő, az átírási kérelem benyújtásától számítva 30 nap.

Mivel a különböző külföldi országok által kibocsátott okmányok esetében változik a kiegészítő dokumentumok listája, kérjük az érintetteket, hogy bővebb információkért keressék fel a Gyergyószentmiklósi Anyakönyvi Hivatalt, vagy érdeklődhetnek a 0366-139.911–es telefonszámon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: