Hőségre és fokozott légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok

Első- és másodfokú riasztások vannak érvényben

Az ország teljes területét érintő, hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint a keddi nap folyamán kánikula várható Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyében, a diszkomfort-hőérzet fokozott lesz. A hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt az ország nyugati és délnyugati részében, illetve elszitelten az ország más részeiben is. A csúcshőmérsékletek elérik a 34-37 Celsius-fokot, az éjszakai hőmérsékletek pedig nem csökkenek 19-20 fok alá.

Kedden 12 és 22 óra között elsőfokú, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás érvényes a hegyvidéken, Olténiában, Dobrudzsában, Moldvában, Munténiában és Erdély délnyugati részében. Felhőszakadás, gyakori villámlás, szélvihar és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.

Június 23-án, 24-én és 25-én a hőhullám fokozatosan az egész országra kiterjed. 23-án a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Máramarosban és Erdély nyugati és északnyugati részében, csütörtökön és pénteken (24-én és 25-én) az ország minden régiójában. A csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak.

Június 23-án, szerdán másodfokú hőségriadó lesz érvényben Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyében. A nappali csúcsok gyakran elérik a 37-39 fokot, az éjszakai hőmérsékletek pedig nem csökkenek 22-25 fok alá. A diszkomfort-hőérzet fokozott lesz.

Csütörtökön és pénteken Erdély legnagyobb részére, illetve Olténiára és Máramarosra is jellemző lesz a fokozott diszkomfort-hőérzet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: