Hőségre és légköri instabilitásra, viharokra, jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok

Sárga és narancssárga riasztások vannak érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 32 megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki eső, erős szél és jégeső valószínűsége miatt, amely péntek 14 órától szombat reggel 6 óráig érvényes, valamint az egész országra kiterjedő, sárga jelzésű figyelmeztetést légköri instabilitás miatt, amely péntek 12 órától szombat 23 óráig érvényes.

A narancssárga riasztás szerint Máramarosban, Erdélyben, Olténiában, Bánságban, a Körösök vidékén, Nyugat- és Észak-Munteniában, valamint Moldvában különösen súlyos légköri instabilitásra kell számítani, erős, 80-100 km/h-t meghaladó széllökésekkel, gyakori zivatarokkal, jégesővel. A záporok hevesek lesznek, a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 35-50 l/négyzetmétert, és elszigetelten, különösen nyugaton, a középső területeken és a hegyekben a 70 l/négyzetmétert.

Az érintett megyék: Botoşani, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Temes és Krassó-Szörény.

Emellett péntek délutántól szombat estig a légköri instabilitás fokozódik és kiterjed minden régióra. Viharok, heves esők és jégeső valószínű. Rövid időközönként a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 20-40 l/négyzetmétert.

Másrészt az ANM pénteken az egész országban fenntartja a hőségre és hőingadozásra vonatkozó sárga kódjelzésű figyelmeztetést. A hőmérséklet-páratartalom index (ITU) kiterjedt területeken meghaladja a kritikus 80-as egységet.
Olténiában, a Bánságban, a Körösök vidékén és Délnyugat-Erdélyben narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben, a levegő hőmérséklete elérheti a 35-38 fokot.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: