I. Dancă: A kormány elfogadta a vészhelyzetre vonatkozó törvénytervezetet

A szükségállapotot május 15-étől váltja a vészhelyzeti állapot

A kormány elfogadta a vészhelyzetre vonatkozó törvénytervezetet – közölte a kabinet hétfői ülését követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Dancă szerint a tervezet rendelkezései nagyrészt olyan kérdésekre vonatkoznak, amelyeket “a rendkívüli állapotban szabályoztak, és amelyek folytatásáról a vészhelyzet alatt a parlament által elfogadott törvény fog rendelkezni”.

A jogszabály-tervezetet elküldték a parlamentnek, amelynek sürgősségi eljárással kellene megtárgyalnia azt.

A tervek szerint a szükségállapotot május 15-étől váltja a vészhelyzeti állapot.


A vészhelyzet alatt kötelező lesz a maszkviselés a közlekedési eszközökön, nyilvános zárt helyeken és az üzletekben

A vészhelyzet alatt kötelező lesz a maszkviselés a közlekedési eszközökön, a nyilvános zárt helyeken, az üzletekben és a munkahelyeken – többek között ez is szerepel a szükségállapot megszűntétől érvénybe lépő vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetben, amelyet hétfőn fogadott el a kormány.

A miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă szerint a vészhelyzet ideje alatt érvényben marad az az előírás, miszerint az egészségügyben versenyvizsga nélkül is alkalmazni lehet új munkaerőt.

A hatóságok ugyanakkor továbbra is maximálhatják a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árát.


 A vészhelyzetet szabályozó törvénytervezet is lehetővé teszi az étel-házhozszállítást

A kormány által hétfőn elfogadott, a vészhelyzet idejére vonatkozó szabályokat tartalmazó törvénytervezet lehetővé teszi az ételek és italok forgalmazását házhoz szállítással és úgynevezett drive-in értékesítéssel – jelentette be a kabinet ülését követően Ionel Dancă.

A miniszterelnöki kancellária vezetője rámutatott, a vészhelyzet ideje alatt is felfüggeszthető a kereskedelmi központokban működő cégek tevékenysége.

Az intézkedés alól kivételt képezhetnek az elektromos és elektronikai cikkek forgalmazásával foglalkozó cégek, amennyiben vállalják a termékek házhoz szállítását; a kereskedelmi központban működő azon vállalkozások, amelyek közvetlen külső bejárattal rendelkeznek; valamint “a szépségszalonok, ruhamosodák, fogászati rendelők, szemüvegkészítők és egyebek”.


A vészhelyzetet szabályozó törvénytervezet módosítja a szabálysértések rendjét

A vészhelyzetet szabályozó törvénytervezettel módosul a szabálysértések rendszere is oly módon, hogy összhangban legyen a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival.

‘A törvénytervezet értelmében a szabálysértések rendje összhangba került a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival, mivel az 1999/1-es rendelet alapján megszabott rendszer sértette az alkotmányt’ – jelentette ki Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője a hétfői kormányülés végén, amelyen elfogadták a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet.

A törvénytervezet azt is szabályozza, hogy miként kell kezelni a fizetésképtelenségi eljárásokat a vészhelyzet idején, mondta még Dancă.


Az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató közintézményeknek több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére

Az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató közintézményeknek és állami vállalatoknak több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére – többek között ez is szerepel a szükségállapot megszűntétől érvénybe lépő vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetben, amelyet hétfőn fogadott el a kormány.

A miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă szerint a vészhelyzet ideje alatt és az azt követő 90 napon érvényben maradnak a kollektív munkaszerződések.

A tervezet értelmében az intézmények és hatóságok versenyvizsga nélkül alkalmazhatnak személyzetet a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos munkakörökbe.

A jogszabálytervezet felhatalmazza ugyanakkor a hatóságokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a légi, vízi, közúti és vasúti szállítást illetően, az országos vészhelyzeti bizottság határozataival összhangban.


Az oktatási, illetve az egészségügyi miniszter közös rendelete alapján szervezhetik meg az iskolák az országos vizsgákat

Az oktatási, illetve az egészségügyi miniszter közös rendelete és az országos vészhelyzeti bizottság határozata alapján szervezhetik meg az iskolák az országos vizsgákat – közölte a miniszterelnöki kancellária vezetője. Ionel Dancă a szükségállapotot felváltó vészhelyzet szabályait tartalmazó törvénytervezetet ismertette.

Dancă hangsúlyozta, a közoktatásban továbbra is online folyik a tanítás, “azokban az esetekben pedig, amikor erre nincs mód, a hatóságoknak kötelességük biztosítani a szükséges felszereléseket azon tanulók számára, akiknek nincs hozzáférésük a technológiához”. Az országos vizsgák előkészítése az országos vészhelyzeti bizottság határozatai, valamint az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendelete alapján történik – áll még a tervezetben.

Az edzőtáborok, edzések és sportversenyek szervezését a sport-, valamint az egészségügyi miniszter közös rendeletével szabályozzák, az országos vészhelyzeti bizottság határozatai alapján.

A múzeumok, könyvtárak, mozik, filmstúdiók és más kulturális intézmények tevékenységének feltételeit szintén a szakminiszter és az egészségügyi miniszter közös rendeletében szabják meg, az országos vészhelyzeti bizottság határozatainak figyelembevételével – áll még a kormány által elfogadott törvénytervezetben.


Sürgősségi rendeletet fogad el csütörtöki ülésén a kormány a vészhelyzet idején is érvényben maradó intézkedésekről

Sürgősségi rendeletet fogad el csütörtöki ülésén a kormány azokról az intézkedésekről, amelyek a vészhelyzet idején is érvényben maradnak. Erről egy Curtea de Argeşen adott nyilatkozatában beszélt a miniszterelnök.

Ludovic Orban azt mondta, a gyermeküket felügyelő szülőknek járó fizetett szabadnapokról szóló rendelkezés érvényben marad a tanév lejártáig. Ezt is belefoglalják a csütörtökön napirendre kerülő sürgősségi kormányrendeletbe, amely tartalmazni fogja a vészhelyzet idején is érvényben maradó valamennyi intézkedést – magyarázta.

A miniszterelnök szerint a kényszerszabadságra küldött személyeknek járó állami támogatást is folyósítani fogják “legalább június 1-jég”.

“Minden attól függ, miként alakul a járvány a május 15-e és június 1-je közötti két hétben, amikor a lazító intézkedések miatt a hatóságok már nem tudják annyira ellenőrzés alatt tartani a helyzetet. A járvány terjedése ekkor már főleg az állampolgárok magatartásán fog múlni” – fogalmazott.

A kormányfő ugyanakkor felhívást intézett az állampolgárokhoz, hogy május 15-e után is tartsák be a hatóságok ajánlásait.


Cikkünk folyamatosan frissül…

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: