Iohannis: A járványveszély nem múlt el az alkotmánybíróság döntésével

A büntetések csakis az emberek életének, egészségének védelmét szolgálták

Klaus Iohannis államfő csütörtöki nyilatkozata szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és ‘csatlósai’ mindent megtesznek, hogy kudarcot valljon a hatóságok kríziskezelésre irányuló törekvése.

Iohannis meglepőnek nevezte az alkotmánybíróság döntését, kifejtve, hogy a szükségállapotban érvényes korlátozások áthágásának szigorú büntetése nélkül sokkal többen haltak volna meg.

‘Tegnap láthattuk, hogy egyes politikusokat nagy elégedettséggel töltött el az alkotmánybíróság döntése a szükségállapotban érvényes korlátozások áthágásáért kiróható büntetésekről. Ez a közömbösség, tudatlanság és feladatuk félreismerésének bizonyítéka, de ugyanakkor annak is, hogy ezek a politikusok a politikai érdeket az emberek fölé helyezik’ – mondta csütörtökön a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis, aki szerint a szigorú szankciók nagyon hasznosak voltak a vírus terjedésének megakadályozásában, és nélkülük jelenleg sokkal több halálos áldozata lenne a koronavírusnak.

Az államfő szerint a jelenlegi krízisben különválnak a ‘felelősek és bátrak’ a ‘felelőtlenektől, a haszonlesőktől és populistáktól, akik csak hazug ígéreteket tesznek’.

Az első kategóriába azok az állampolgárok tartoznak Iohannis szerint, akik betartják a korlátozásokat és ezzel életeket mentenek meg, a szakemberek, akik a járvány ellen harcolnak, valamint a kormány, amely meghozta a helyes intézkedéseket és most a gazdaság újraindításán dolgozik. A másik kategóriába a ‘múlt emberei’ tartoznak, akik ‘vissza akarnak térni a korrupcióhoz, a rossz kormányzáshoz és a hatékonyság hiányához’. ‘Egyszóval a PSD és csatlósai, akik mindent megtesznek, hogy csődöt mondjanak a nemzet újraépítését célzó erőfeszítések’ – tette hozzá Iohannis.

A román államelnök szerint az ország az utóbbi hónapokban precedens nélküli fenyegetettségnek volt kitéve, akárcsak a világ más országai, és az emberek védelmében szükség volt a szigorú intézkedésekre.

Kifejtette: a járványveszély nem múlt el az alkotmánybíróság döntésével egy időben, és a büntetések csakis az emberek életének, egészségének védelmét szolgálták.

Iohannis ezzel arra reagált, hogy szerdán az alkotmánybíróság helyt adott a Nép Ügyvédje által benyújtott óvásnak, amelyet a szükségállapot szabályainak áthágása miatt kirótt büntetések összegére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen nyújtott be az ombudsman.

A Nép Ügyvédje az ostromállapot, illetve a szükségállapot bevezetésére vonatkozó 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet két cikkelye, illetve az ezt módosító 2020/34-es kormányrendelet ellen nyújtott be alkotmányossági kifogást.

Érvelése szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert olyan területeken engedélyezi az államfőnek a jogalkotást, amelyekről csak a törvényhozó testület dönthet organikus törvények módosítása révén, az emberi jogok gyakorlásának korlátozásával.

Az ombudsman ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a jogszabály túlságosan általános, nem szab ki egyértelműen követendő magatartást, és a hatóság képviselőinek nincsenek objektív kapaszkodóik a kihágás megállapítására. Ugyanakkor a kiróható bírság összegét sem egyértelműsíti a jogszabály, így a bírságoló rendőrök szubjektív megítélésétől függ a büntetés összegének megállapítása.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: