Iohannis: A PSD azért harcol, hogy adja a magyaroknak Erdélyt

A szenátus napirendre tűzte a Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét

Bírálta szerdán Klaus Iohannis államfő a Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

“Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Iohannis hozzátette, lehet, ezáltal jobban megértik az emberek, miért ragaszkodott az előre hozott választásokhoz. “Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (…) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni” – nyomatékosította.

A képviselőház hallgatólagosan elfogadta múlt héten a Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. A javaslatról a szenátus szavaz döntő házként.


A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét és ellene fog szavazni a szenátusban, amely döntő ház az ügyben, jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu.

A PSD a képviselőház szakbizottságában is a törvénytervezet ellen foglalt állást, a tervezet minden bizottságban negatív véleményezést kapott, negatív véleményezéssel került a képviselőház napirendjére, írta Ciolacu szerdai Facebook-bejegyzésében.

Szerinte a ‘jelenleg nacionalizmust mímelő’ Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői okolhatók azért, hogy az alsóház plénuma nem tudta a hallgatólagos elfogadásra megszabott határidő előtt megvitatni a tervezetet, mivel “fertőzötten jelentek meg a parlamentben, és emiatt nem tudtak ülést tartani abban az időszakban”.

Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője azon a véleményen van, hogy a Székelyföld autonómiastatútumáról szóló törvénytervezet hallgatólagos elfogadása a PSD és az RMDSZ közötti ‘politikai alku’ eredménye. Az RMDSZ ennek fejében támogatja a PSD-t, hogy átvigye a parlamenten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos populista tervezeteit, állítja Roman.

A Pro Románia párt a Székelyföld autonómiastatútuma törvénytervezetének elfogadása ellen fog szavazni a szenátusban, jelentette ki Victor Ponta, az alakulat elnöke.

‘A tegnap (kedd – szerk. megj.) este értesültem a sajtóból a tervezet létezéséről. A Pro Románia képviselői nem szavaztak meg egy ilyen törvényt, a szenátorai pedig ellene fognak voksolni! Meggyőződésünk, hogy Románia szenátusa elutasítja ezt a kezdeményezést – a Pro Románia pedig küzdeni fog ezért’ – írta Ponta szerdai Facebook-bejegyzésében.

Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője az AGERPRES hírügynökségnek kijelentette, az alakulat szenátorai a törvénytervezet ellen fognak voksolni. Meggyőződése ugyanakkor, hogy csak a házbizottság figyelmetlenségének tudható be a tervezet hallgatólagos elfogadása.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén bejelentette, hogy a tervezet ellen voksol a szenátusban. Úgy vélik, a jogszabályjavaslat szembemegy az alkotmány előírásaival, és “semmiféleképpen nincs a segítségünkre a jelenlegi nehéz időszakban”. “A törvénytervezet a demagógia és a politikai cinizmus újabb példája egy olyan alakulat részéről, amely nem tett túl sokat az elmúlt 30 évben a magyarok lakta régiók gazdasági fejlődése érdekében, ugyanakkor politikai szövetségeséhez, a PSD-hez hasonlóan időnként kijátssza a nacionalista kártyát” – fogalmaz közleményében az USR.

A Népi Mozgalom Párt elnöke (PMP), Eugen Tomac szerint Székelyföld autonómiastatútuma törvénytervezetének hallgatólagos elfogadása “a román nép és Románia egyik legnagyobb megaláztatását jelenti”, szenátoraik a tervezet ellen voksolnak.

A képviselőház április 23-ai ülésén több más jogszabálytervezettel együtt hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómistatútumának törvénytervezetét, miután a megvitatásra megszabott határidő lejárt. A közigazgatási szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, amelyről a szenátus szavaz döntő házként.

Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.


Negatívan véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, amelyet szerda délután 2 órakor kezdődő ülésén tűzött napirendjére a felsőház.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a szakbizottság online zajló ülésén 9 tag vett részt. A negatív véleményezés mellett többségi voks született, csupán Cseke Attila, az RMDSZ szenátora szavazott ellene.

A képviselőház április 23-ai ülésén több más jogszabálytervezettel együtt hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómistatútumának törvénytervezetét, miután a megvitatásra megszabott határidő lejárt. A közigazgatási szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, amelyről a szenátus szavaz döntő házként.

Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: