Iohannis arra kéri a lakosságot, hogy mindenki töltse otthonában a húsvétot

Klaus Iohannis államfő szerdán üzent a lakosságnak

Klaus Iohannis államfő szerdán azt üzente a lakosságnak, hogy mindenki otthon ünnepelje a húsvétot.

‘Otthon leszek Carmennel, a feleségemmel együtt. Csak mi ketten’ – nyilatkozta húsvéti terveiről az államfő.

‘Továbbra is két húsvéti ünnepünk van. Most vasárnap a katolikusok, evangélikusok, unitáriusok ünneplik az Úr feltámadását, majd a következő vasárnap az ortodoxok, görög katolikusok és mások. Én ezen a vasárnapon fogom ünnepelni az Úr feltámadását. Elmondom, mit fogok tenni: otthon fogok maradni feleségemmel, Carmennel együtt. Csak mi ketten. Nem megyünk templomba, nem hívunk senkit ebédre, és mi se megyünk senkihez vendégségbe. Az istentiszteletet a tévében fogjuk megnézni, meggyújtunk egy gyertyát és imádkozunk. Kedves román állampolgárok, azt várom el tőletek, hogy mindannyian ezt tegyétek’ – üzente Klaus Iohannis.

Az elnök hozzátette, akármilyen nehéz húsvétkor betartani a járvány terjedését megakadályozó korlátozásokat, nagyon fontos követni a hatóságok utasításait, mert ellenkező esetben sokak számára nagyon súlyos következményei lehetnek a szabályszegésnek.


Szigorúan be kell tartani a koronavírus terjedésének fékezését célzó hatósági intézkedéseket, hogy néhányan ezek közül a megfelelő pillanatban lazítani lehessen – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis államfő.

Az elnök rámutatott, Románia még nincs abban a helyzetben, hogy a korlátozó intézkedések lazítását mérlegelje. “Nálunk még egyre nő a megbetegedések száma, egyre nő a sürgősségi ellátásra szoruló páciensek száma, és bár mindannyian azt szeretnénk, hogy mielőbb véget érjen ez a válság, mi még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kiengedhessünk” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő leszögezte, a vírus emberről emberre terjed, ezért nagymértékben rajtunk múlik a helyzet alakulása, és ha szigorúan betartjuk a hatóságok által elrendelt intézkedéseket, korábban elérhetjük, hogy visszatérjenek a dolgok a normális kerékvágásba.

Iohannis szerint ha túl korán lazítanának az intézkedéseken, oda juthatunk, hogy “még hónapokig meg kell hosszabbítani ezeket, és ezt senki nem szeretné”.

“Továbbra is szigorúan be kell tartani az intézkedéseket, hogy aztán a megfelelő pillanatban egyeseken majd lazíthassunk” – nyomatékosította.


A román társadalomnak bizonyítania kell a polgárok szolidaritását és felelősségét, etnikumtól függetlenül – fogalmazott szerdán Klaus Iohannis államfő, a roma világnap alkalmával küldött üzenetében.

‘Ebben a rendkívül nehéz időszakban, amikor az abszolút prioritás a COVID-19 járvány által okozott negatív hatások korlátozása, a román társadalomnak bizonyítania kell minden polgár szolidaritását és felelősségét, etnikai hovatartozástól függetlenül. A hatóságok intézkedéseivel összhangban a romáknak kell elsőként megvédeni családjaik és a hozzátartozók egészségét és életét. Csak így lehet e nehéz tavaszon a remény forrása a roma etnikum mai világnapja, és a közelgő húsvét ünnepe’ – írta Iohannis.

Az államfő szolidaritását fejezi ki mindazokkal, akik küzdenek a rasszizmus ellen.

“Támogatom azokat a kezdeményezéseket, amelyek biztosítják a romák teljes integrációját, és a román alkotmányban rögzített értékek, szabadságok, jogok és állampolgári kötelezettségek spektrumába való beilleszkedését. Kötelességünk, hogy mihamarabb kiküszöböljük azon hiányosságokat, amelyekkel a közrendszerek foglalkoznak roma etnikumú polgáraink problémáival, és meg kell szüntetnünk társadalmi marginalizációjuk okait”- mondja Iohannis.

Az államfő üdvözli a kormány azon kezdeményezését, hogy “komolyan veszi a roma nemzetiségű román állampolgárok nehézségeit, és kidolgoz egy új stratégiát, amely reális perspektívát ad, és olyan eredményeket hoz, amelyek mind a romák, mind a társadalom számára hasznosak”.

“Meg vagyok győződve arról, hogy hazánkban vannak olyan erők és kezdeményezések, amelyek képesek jobb jövőt biztosítani a romák számára, akiknek nehéz történelme még manapság is sokuk életére hatással van” – jelentette ki Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: