Iohannis: Be kell tartanunk a hatályos törvényeket, szabályokat és rendeleteket

Aki ezt nem fogadja el, azt meg kell bírságolni

‘Rendkívül fontos’, hogy mindenki betartsa a koronavírus-járvány indokolta jogszabályokat – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a koronavírus-járvány kapcsán foganatosított közrendi és -biztonsági intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel és Bogdan Despescu belügyi államtitkárral.

“Megvitattuk az eddigi eredményeket, és nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a törvény betartatására. Rendkívül fontos, hogy ebben a periódusban mindenki betartsa a törvényeket, saját védelmében, de azért is, hogy megkönnyítse az orvosok munkáját” – mondta az államfő.

Rámutatott: a szükségállapot kihirdetése és belügyminiszter rendeletei a lakosság egészségének védelmét és az orvosok munkájának megkönnyítését szolgálták.

“A legtöbb állampolgár megértette, hogy a törvényeket be kell tartani, és miután ez a szükségállapot nagyon súlyos, még inkább be kell tartanunk a hatályos törvényeket, szabályokat és rendeleteket” – mondta Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy azokra, akik “nem értik meg, vagy úgy tesznek, mintha nem értenék meg’, bírságot kell kiszabni.

“A törvény kötelező, alkalmazni kell, nem képezi vita tárgyát. Aki ezt nem fogadja el, azt megbírságolják” – szögezte le Iohannis.


A koronavírus-járvány kitörése óta több mint 78.000 bírságot róttak ki a romániai hatóságok- közölte szerdán Klaus Iohannis államfő.

Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a koronavírus okozta COVID-19 betegség elterjedése óta a hatóságok több mint 870.000 ellenőrzést végeztek különböző területeken, megvizsgálták, hogy betartják-e az emberek a karantént, az otthoni elkülönülést, tiszteletben tartják-e a cégek az áruforgalmat érintő intézkedéseket stb. A szabálysértések miatt több mint 78.000 esetben róttak ki büntetést.

Az elnök figyelmeztetett, hogy a pandémia miatt elfogadott jogszabályok egyértelműek, és a lakosság, valamint az egészségügyi személyzet védelmét szolgálják. ‘Aki nem tartja be ezeket, bírságot kap’ – tette hozzá, nyomatékosan megkérve a lakosságot, hogy vegyék komolyan a szükségállapot indokolta korlátozásokat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: