Iohannis: Nem lesz szabályoktól és korlátozásoktól mentes a következő három nap

Nem keletkezik „jogi vákuum” a szükségállapot lejárta és a veszélyhelyzet érvénybe lépése közötti három napon, ebben az időszakban is lesznek érvényben szabályok az új koronavírus terjedésének megakadályozására – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, egyes “felelőtlen” politikusok azt a téves képzetet erősítik, hogy mivel a veszélyhelyzetet szabályozó törvény csak hétfőn lép életbe, addig “jogi vákuum” keletkezik. “Kedves románok, nem lesz szabályoktól és korlátozásoktól mentes a következő három nap! Lehetetlen egyből visszatérni a világjárvány előtti helyzethez. A vírust nem érdeklik az államigazgatási rendelkezések, és súlyos hiba lenne idejekorán félretenni azokat a szabályokat, amelyek jóknak bizonyultak” – fogalmazott.

Hozzátette, “létezik egy érvényben levő jogi keret”, és a következő három napban ennek alapján hoznak meg minden döntést.

Iohannis rámutatott, pénteken véget ér a szükségállapot, a járvány azonban még tart, és bár szükség van a lazító intézkedésekre, hogy az életünk fokozatosan visszatérjen a rendes kerékvágásba, ugyanennyire fontos a biztonság is.

Az elnök hangsúlyozta, csütörtök este összeül az új összetételű országos vészhelyzeti bizottság, és meghozza a következő időszakra érvényes intézkedéseket.


Közös erőfeszítéssel sikerült megállítanunk a koronavírus-járvány gyors terjedését – jelentette ki csütörtök esti sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő.

“Két nehéz hónap végén vagyunk, amelyekben többségük – a túlnyomó többség – szigorúan betartotta a hatóságok által bevezetett korlátozásokat. (…) Közös erőfeszítéssel sikerült megállítanunk a koronavírus-járvány gyors terjedését, és jelentősen korlátoztuk az áldozatok számát. Önök, kedves románok, ennek a nemzeti erőfeszítésnek a hősei. Hálámat fejezem ki az önök által hozott áldozatért. Most, hogy véget vetünk e két hónapnyi szükségállapotnak, biztosan kijelenthetjük: együtt életeket mentettünk meg. Így néz ki egy erős és egységes nemzet, és ugyanilyen erősnek és egységesnek kell lennünk az elkövetkező hónapokban is, mert e kegyetlen vírus elleni küzdelemnek messze nincs még vége” – hangoztatta Klaus Iohannis.


Ha a helyzet rosszabbodik, és rohamosan emelkedni kezd a koronavírusos megbetegedések száma, ismét szükségállapotot fog elrendelni – nyilatkozta csütörtök este Klaus Iohannis államfő.

“Ne hagyjuk, hogy kárba vesszen mindaz, amit eddig nagy áldozatok árán elértünk” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Iohannis hangsúlyozta a védőmaszk viselése és a fizikai távolságtartás fontosságát.

“Ezáltal megvédjük magunkat, a körülöttünk élőket, és megkönnyítjük az első vonalban harcoló orvosok dolgát. Alapvető fontosságú megérteni, hogy nem a bírságok elkerülése érdekében kell ezt megtenni, hanem a saját és a körülöttünk élők érdekében. Senki nem tudja megmondani, mikor ér véget ez a járvány. Azt viszont biztosra tudjuk, mindannyiunkon múlik, hogy ez mielőbb bekövetkezzen” – nyomatékosította.

Csütörtök a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot utolsó napja Romániában.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: