Iohannis: Nincs egyértelmű győztese a választásoknak

Egy jobbközép koalíció látszik kikristályosodni

Az eredmények azt mutatják, hogy nincs egyértelmű győztese a parlamenti választásoknak, és az alacsony részvétel okait is alaposan meg kell vizsgálni – jelentette ki hétfő este az államfő.

Klaus Iohannis összevetette a vasárnapi eredményeket a pártok által a négy évvel ezelőtti választáson elért eredményekkel. Rámutatott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2016-ban a voksok 20 százalékát szerezte meg, most pedig 25 százalékos eredményt ért el, “tehát egyértelmű a növekedés”, a Mentsétek meg Romániát Szövetség négy éve 8 százalékon volt, a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjával (PLUS) közösen pedig ezúttal a voksok 15 százalékát szerezte meg, “ami szintén egyértelmű növekedést jelent” – mondta. “A PSD, amely 2016-ban a szavazatok 45 százalékát kapta, drasztikusan visszaesett 29 százalékra” – tette hozzá.

Az alacsony részvétel kapcsán az államfő megjegyezte, ez arra utal, hogy sokan vagy nem jutottak elegendő információ birtokába, “vagy elégedetlenek velem, a pártokkal, a teljes politikai osztállyal vagy bizonyos intézkedésekkel”.

“Az okokat tisztázni kell, és eltökélt vagyok abban, hogy a következő időszakban az új kormánnyal közösen maximális komolysággal megvizsgáljuk ezeket a kérdéseket” – mondta még az elnök.


K. Iohannis: Egy jobbközép koalíció látszik kikristályosodni

A parlamenti választások után egy jobbközép koalíció látszik kikristályosodni – jelentette be hétfő este Klaus Iohannis.

Az államfő hozzátette: néhány nap múlva kormányalakítási tárgyalásra hívja a parlamenti pártok képviselőit.

Hangsúlyozta, az új kormány feladatai közé tartozik majd, hogy irányítsa a koronavírus-járvány elleni harcot és az oltási kampányt, hogy ‘sürgősen előterjessze’ a régóta várt és gyakran késleltetett reformintézkedéseket, és a ‘legrövidebb idő alatt’ előterjessze a 2021-es költségvetés tervezetét, valamint azt az elképzelést, hogy miként hívják le az európai alapokat.

Az államfő rámutatott: a részeredmények szerint a jobbközép pártok együttesen megszerezték az érvényesen leadott szavazatok több mint felét.

“Őszintén elmondhatom, hogy ez volt a célom, és ezért az utóbbi hetekben egy kicsit gyakrabban kellett megnyilvánulnom a nyilvánosság előtt. Így egy teljes választási ciklus után – európai parlamenti választások, népszavazás, elnökválasztás – a Szociáldemokrata Párt (PSD) kívül maradhat a politikai döntéshozatalon” – mutatott rá Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: