Iohannis: Románia ez idáig jól kezelte a COVID-19-járványt

Az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletet

Románia ez idáig jól kezelte a COVID-19-járványt, és a helyzet egyelőre nem indokol teljes körű karantént – nyilatkozta szerda este Klaus Iohannis államfő.

‘A hírekből arról értesülünk, hogy a járvány terjedőben van nálunk, valójában azonban mindeddig jól kezelték a helyzetet. Sajnos egyes európai országokban drasztikus intézkedések váltak szükségessé. Mi nem akarjuk ezt. Ezért mondom a lakosságnak és a hatóságoknak, hogy hatékonyan szálljunk szembe ezzel a járvánnyal, használjunk maszkot, tartsunk távolságot, tartsuk tiszteletben a higiéniai szabályokat. (…) Tegnap már szó esett az egészségügy, például az intenzív terápiás ellátás kapacitásának növeléséről. A pandémia eleje óta megkétszereződtek az intenzív terápiás helyek. Egyelőre a helyzet nem indokolja a karantént vagy a teljes lezárást’ – nyilatkozta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Az elnök hozzátette: az esetszámok azért ingadoznak egyik napról a másikra, mert például hétvégén sokkal kevesebb tesztet végeznek.

‘Aggaszt az intenzív terápián ápolt személyek magas száma, és az is, hogy sajnos magas az elhalálozások száma is. Kihívást jelent a megelőzés feladata, és ez részben rajtunk múlik (maszkviselés, távolságtartás), de a kórházakon is, ahol a súlyos eseteket az intenzív osztályon ápolják’ – mondta Iohannis.


Nem volt szó a szükségállapot bevezetéséről a karácsonyi ünnepek idejére, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök szerdán.

Iohannis elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján jelentette ezt ki, kérdésre válaszolva.

‘Nem került szóba ez az intézkedés. (…) Nem hiszem, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóak lesznek az ünnepek. Kevesebb helyre lehet majd utazni, lesznek korlátozások, tehát úgy gondolom, hogy idén visszatérünk a hagyományos karácsonyozáshoz, azaz a családban és a családdal töltjük az ünnepet’ – mondta Iohannis.


Klaus Iohannis államfő úgy vélekedett szerda esti sajtónyilatkozatában: a járvány terjedését nem az éjszakai közlekedés, hanem az éjszakai összejövetelek fokozzák.

‘A meghozott intézkedéseket szakértők javasolták. Az éjszakai közlekedés betiltásáról nem volt szó. Nem hiszem, hogy az éjszakai közlekedés terjesztené a járványt, inkább az éjszaka tartott összejövetelek. Nem hozhatunk be minden nap új tiltásokat, előbb meg kell figyelnünk, milyen hatásuk van az eddig bevezetett óvintézkedéseknek, várjunk legalább két hetet, és utána lássuk, mi az eredmény’ – mondta az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.


Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott szerda esti sajtótájékoztatóján: szükségesnek tartja a kormány és az ortodox egyház közötti kapcsolat elmélyítését.

Az elnököt arról kérdezték az újságírók, mi a véleménye Dániel pátriárka közelmúltban tett nyilatkozatáról. A román ortodox egyházfő ugyanis a Szent Dumitru ünnepén érvénybe léptetett korlátozásokat egy, a kommunista rezsimben hozott intézkedéshez hasonlította.

Iohannis azt felelte: továbbra is hisz abban, hogy szükség van a felek párbeszédének elmélyítésére, és hisz benne, hogy lehetséges az együttműködés, hisz ez ‘a román lakosság érdekét szolgálná, vallástól függetlenül’.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: