Iohannis: Szeptember 14-én kezdődik az új tanév, és a tanulók többsége mehet iskolába

iohannis_aug5

Három lehetséges forgatókönyv jöhet szóba az oktatási tevékenység kapcsán

Szeptember 14-én kezdődik az új tanév a közoktatásban, és a tanulók többsége bejárhat majd az iskolába – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis, miután a tanévnyitásról egyeztetett a kormány képviselőivel.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő azt mondta, hogy az egyes településeken jegyzett koronavírusos megbetegedések számának függvényében három forgatókönyv léptethető érvénybe az iskolakezdés kapcsán. Ezek a következők:

 zöld forgatókönyv, amikor a településen kevesebb mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések számának átlaga az előző 14 napban;
• sárga forgatókönyv, amikor ez az átlag 1 és 3 közé tehető;
 piros forgatókönyv, amikor az átlag meghaladja a 3-at.

Hangsúlyozta, minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembe vételével dönti majd el a megyei vészhelyzeti bizottság, hogy a zöld, a sárga vagy a vörös forgatókönyvet alkalmazzák. A zöld forgatókönyv esetén az iskola valamennyi tanulója bejár az iskolába, a sárga forgatókönyv esetén a tevékenység részben az iskolában, részben online zajlik, piros forgatókönyv esetén pedig senki nem jár be a tanintézménybe – magyarázta. A sárga forgatókönyv alkalmazása esetén az óvodások, továbbá az elemi osztályok tanulói, valamint a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek járnak majd be a tanintézménybe, a többi osztály tanulói pedig – az iskola vezetőségének döntése értelmében – felváltva mehetnek iskolába, hogy legyen helyük azoknak, akiknek naponta be kell járniuk.

Az elnök szerint a települések besorolásáról csak a tanévkezdés előtti napokban döntenek az azt megelőző 14 nap esetszámainak átlaga alapján, a jelenlegi adatok szerint azonban a romániai települések nagy részén a zöld forgatókönyv lépne életbe, “néhány száz” olyan település van, ahol a sárga és ötven olyan, ahol a vörös forgatókönyvet kellene alkalmazni.

Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy az egészségügyi minisztérium már elkezdte a különleges egészségvédelmi szabályok kidolgozását egyebek mellett a fizikai távolságtartásra, a higiéniára és a fertőtlenítésre vonatkozóan.


Iohannis: Ha nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, elhalasztják a tanévkezdést

Ha szeptember 14-e környékén nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, elhalasztják a tanévkezdést – jelentette ki szerdán az államfő.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó Klaus Iohannis rámutatott, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) késleltette a parlamentben a karanténtörvény elfogadását, jogi vákuum keletkezett, és heteken át számos koronavírusos beteg elhagyhatta a kórházat, szabadon mozoghatott, ezért jobban terjedt a vírus.

“Senki nem tudhatja, miként alakul a járvány. Mi jelen pillanatban azzal számolunk, hogy nem lesz számottevően rosszabb a helyzet, mint most, és akkor szeptember 14-én elkezdődhet a tanév. Ha viszont nagyon sok esetünk lesz akkor, nyilván elhalasztjuk a tanévkezdést, ha ezt mondják az egészségügyi minisztérium szakemberei. (…) Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy szeptember 14-én kezdődik az iskola” – fogalmazott az államfő.


Iohannis szerint a szülők támogatásban részesülhetnek abban az esetben, ha az oktatás online zajlik az új tanévben

A kormány törvényt dolgoz ki azon szülők helyzetének rendezésére, akik kénytelenek lesznek majd otthon ülni a gyerekekkel azokban az esetekben, amikor online zajlik a tanítás – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök.

‘Szóba került egy ahhoz hasonló forgatókönyv, mint amilyent a szükségállapot idején használtunk, vagyis a szülők támogatást fognak kapni, hogy otthon ülhessenek a gyerekekkel. Mivel azonban nem teljes iskolalezárásról van szó, nem lehet olyan intézkedést hozni, amely mindenkire érvényes legyen, emiatt felkértem ma (szerda – szerk. megj.) a kabinet tagjait, hogy egy tárcaközi bizottságban sürgősen dolgozzanak ki egy forgatókönyvet, amely a gyerekek érdekeit is óvja, de a szülőket is támogatja. Meggyőződésem, hogy a legrövidebb időn belül lesz erre egy korrekt törvényes keretünk’ – nyilatkozta az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel:
fb-share-icon0