Iohannis szerint az államvezetés nem mérlegeli jelenleg a teljes lezárást

Sajtóértekezletet tartott Klaus Iohannis államfő

Az államvezetés szintjén nem tárgyalnak jelenleg arról, hogy a járványhelyzet miatt minden tevékenységet leállítsanak – szögezte le szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

Az államfő rámutatott, jelen pillanatban nincs szó egy esetleges újabb teljes lezárásról, keresik a megoldásokat a vírus terjedésének fékezésére úgy, hogy a fontos tevékenységek ne álljanak le. “Bármennyire is aggasztó a helyzet – én magam is nagyon aggódom -, meg kell találnunk a módját annak, hogy a világjárvány dacára ne álljunk le” – nyomatékosította.

Az elnök hozzátette, növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a koronavírusos betegeket kezelő kórházakban.


K. Iohannis: A tömeges tesztelést csak olyan személyek ajánlják,
akik ki akarnak tűnni

Romániának nincs kapacitása arra, hogy nagyon nagy számú koronavírustesztet végezzen el naponta – jelentette ki a Cotroceni-palotában tartott szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, hozzátéve: a tömeges tesztelést csak olyan személyek ajánlják, akik “ki akarnak tűnni”.

‘Ami azonban ajánlott – és Romániában ezért növekszik a tesztelések száma -, hogy minden fertőzésgyanús embert leteszteljünk. Amint mindenki tudja, járványügyi vizsgálatot végeznek, és minden személyt tesztelnek” – közölte Iohannis.

Az államfő szerint méltányolandó, hogy Románia elérte, hogy egy nap alatt 37 ezer teszt eredményét dolgozzák fel.


A parlamenti választásokat meg kell tartani rendes időben

A parlamenti választásokat meg kell tartani rendes időben, azaz december 6-án – jelentette ki a Cotroceni-palotában tartott szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

“Szögezzünk le egy dolgot, mert azt vettem észre, hogy néhány politikus ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, miszerint a jelenlegi járványhelyzet ellenére valaki mindenáron érdekelt a választások megtartásában, pedig ezeket el lehet halasztani. Semmi sem hamisabb ennél! A parlamenti választások elengedhetetlenek, nem önmagukban kitűzött célként, hanem azért, mert ezek képviselik az egyetlen érvényes demokratikus lehetőséget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy új, reprezentatív törvényhozó testületet válasszunk, amelyet a polgárok szavazata legitimál. A parlamenti választásokat nem szabad elhalasztani csak azért, hogy egyik vagy másik párt jobban felkészültnek és esélyesebbnek érezze magát néhány hónap múlva. A választásokat meg kell tartani rendes időben’ – nyilatkozta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy egy új, szilárd parlamenti többségre van szükség, és egy olyan kormányra, amelyet ez a többség támogat a Románia fejlődéséhez feltétlenül szükséges reformok végrehajtásában.

Az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi PSD-többség törvénytelen, és “már egy ideje nem tükrözi a románok valódi akaratát”.

Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy március óta akadályozza a kormány által hozott járványellenes intézkedések alkalmazását, és olyan populista intézkedéseket hozott, amelyek ‘az elmúlt harminc év legmélyebb válságába sodorták Romániát’.

Kifejtette: a jelenlegi járványhelyzet ‘aggasztó’, de ennek nem lesz vége jövő év márciusáig, így fölösleges a választások elhalasztásával próbálkozni, annál is inkább, hogy december 20-án a jelenlegi képviselők mandátuma lejár, és a törvény által lehetővé tett három hónapos hosszabbítás alatt csak egyszerű törvényekről szavazhatnának, nem hozhatnak sarkalatos törvényeket.

‘Képzeljék el, milyen katasztrofális következményei lennének annak, hogy egy várhatóan nagyon nehéz időszakban ne legyen működőképes parlamentünk’ – mondta Iohannis.

Úgy vélte: a szeptemberi helyhatósági választásokra ‘nagyon jó körülmények között került sor”, és ez várható decemberben is.

Az államfő arra bíztatta a jelölteket, hogy az online térben népszerűsítsék programjukat.

‘Nyilvánvaló, hogy ebben az évben nem lehet támogató nagygyűléseket szervezni, és arra kérem az illetékes hatóságokat, hogy legyenek éberek, és semmilyen módon ne engedjék a hatályos szabályok megsértését. Minden jogsértést szigorúan és gyorsan szankcionálni kell. Meg vagyok győződve arról, hogy ha szigorúan betartjuk az összes szabályt, akkor még a pandémiában kialakult nagyon különleges körülmények között is képesek leszünk aktív demokratikus életet élni” – zárta gondolatait Iohannis.


K. Iohannis: Ludovic Orban továbbra is az első számú kormányfőjelölt

Ludovic Orban továbbra is az első számú kormányfőjelölt – nyilatkozta a Cotroceni-palotában tartott szerda esti sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, amikor arról kérdezték, hogy továbbra is úgy véli-e, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a legjobb miniszterelnök-jelölt.

Az államfő nem kívánta kommentálni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi frakcióvezetőjének kijelentését. Cătălin Drulă szerdán úgy fogalmazott, hogy Ludovic Orban miniszterelnök ‘elbukta a lojalitás és őszinteség vizsgáját’, amikor azt állította, hogy az USR képviselői megszavazták, hogy Florin Iordache legyen a Törvényhozási Tanács elnöke.

‘Tudják jól, hogy nem kommentálom a politikusok kijelentéseit. Másodszor, mindezek a kampánymesék kategóriájába tartoznak’ – mondta Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: