Iohannis: Szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására

Rendkívüli esetekben a kormánynak legyen eszköze intézkedni

Klaus Iohannis államfő csütörtökön bejelentette: szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására, hogy a kormánynak lehetősége legyen rendkívüli esetekben meghozni bizonyos döntéseket. Az államfő ugyanakkor azt is elmondta: a veszélyhelyzet egyszerűbb, ‘karcsúsított’ változatát tartja célravezetőnek, amely olyan nélkülözhetetlen előírásokkal jár, mint a maszkviselés zárt terekben, a fizikai távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása.

Iohannis arra kérte a parlamenti képviselőket: szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert ‘az emberek egészségéről van szó’.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e elegendőnek a veszélyhelyzet 15 napra szóló meghosszabbítását 30 helyett, az államfő azt válaszolta: ‘ha minden jól megy’, akkor két hét lejártával ismét lazítani fognak a korlátozásokon.

‘A maszkviselés, a távolságtartás, a bizonyos ágazatokat – egészségügyet, tanügyet – szabályozó miniszterközi rendeletek továbbra is szükségesek. Ezek úgy szabályoznak, hogy közben nem befolyásolják negatívan az emberek életét a tevékenységek korlátozásával. Végülis majdnem minden tevékenység lehetővé válik, de e nélkül az eszköz nélkül egyetlen kormány sem tudna megfelelő lépéseket tenni, ha baj van. Képzeljenek csak el egy olyan helyzetet, hogy valahol keletkezik egy fertőzési góc, egyik településen ismét felüti a fejét a betegség. A megfelelő eszköz nélkül a kormány semmit nem tehet, nem vonhatja azt a helyet vesztegzár alá, nem intézkedhet, amikor gyors beavatkozásra van szükség’ – magyarázta Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: