Irodalmi Karaván Gyergyószentmiklóson

Három fiatal erdélyi szerző mutatkozik be

Újabb székelyföldi irodalmi felolvasókaravánra indul május 12–14. között az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája. Ezúttal Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen mutatkozik be három fiatal erdélyi szerző: Borcsa Imola, Székelyföld-díjas író, György Alida, Látó-nívódíjas író, költő és Sztercey Szabolcs, Méhes György-debüt-díjas költő. A fellépőkkel André Ferenc költő, slammer, a Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője beszélget. A szerzők kötetei a helyszínen megvásárolhatók.


Helyszínek:

Székelyudvarhely
Május 12., szerda, 18 óra
Felső Gé (Szentimre utca 14.)

Kézdivásárhely
Május 13., csütörtök, 18 óra
Vigadó Művelődési Ház (Gábor Áron tér 21.)

Gyergyószentmiklós
Május 14., péntek, 18 óra
Yourlivingroom (Testvériség sugárút 9.)


A fellépőkről


Borcsa Imola (1990, Kézdivásárhely) író. A Székelyföld folyóirat nívódíjasa. Első novelláskötete Magnebéhat (Erdélyi Híradó Kiadó – Napkút Kiadó, 2019) címmel jelent meg, mellyel elnyerte a Romániai Írók Szövetségének debüt-díját és a budapesti Írók Boltja könyvösztöndíját. 2020-ban elnyerte a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat. Jelenleg Kézdivásárhelyen él, gyógyszerészként dolgozik.

Borcsa Imola: Hőlégballont mindenkinek! (részlet)

„Miklecz járta meg egyszer, fogott bele. Tavaszon történt, miután kikelt a pityóka. Megvette a gyomirtót, valami új fajtát, amit addig nem használtak. Kivitte a mezőre a munkásoknak, azok meg hiába olvasták el, hogy kell megvegyíteni, elrontották az arányokat. Úgy bépermetezték a földjit, kisült onnét nemcsak a gyom, de a pityóka is utolsó szálig. Miklecz meg maradott a kárral.”


Sztercey Szabolcs (1991, Gyergyószentmiklós) költő. Első kötetéért elnyerte a Méhes György-debüt-díjat. Második kötete Plüssbolygó (Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, 2021) címmel jelent meg a Hervay Könyvek sorozatban, melynek megírása során Móricz Zsigmond-ösztöndíjban részesült. A Sapientia Tudományegyetem filmrendező szakán végzett, több rövidfilmjét is díjazták.


György Alida (1995, Zetelaka) költő, író, drámaíró. A Látó folyóirat nívódíjasa. Első kötete Hármasszabály (Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, 2021) címmel jelent meg a Hervay Könyvek sorozatban. 2017-ben a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa volt. Jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakának végzős hallgatója.

György Alida: Madárijesztő (részlet)

„Mama napok óta csak a varjakról beszélt. Rájárnak a termésre. Egyszer azt is hozzátette: Egy nap a leánka szemit is kivájják, mikor a kertben játszik. Tata komoly tekintettel nézett rám. Nála a komolyság mindig csak egy pillanatig tartott. Most is cinkos mosoly váltotta fel az előző arckifejezést. Akarsz velem madárijesztőt csinálni?”


A fellépőkkel André Ferenc beszélget

André Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, műfordító, slammer, szerkesztő. Az Erdélyi Híradó Kiadónál megjelenő Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője. A Bretter György Irodalmi Kör volt elnöke (2014–2018), a Helikon folyóirat volt szerkesztője (2016–2019). Eddig két kötete jelent meg. A Látó folyóirat nívódíjasa, az I. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság Győztese, a Romániai Írók Szövetsége debüt-díjasa.


Kérem ossza meg ismerőseivel: