Ismeretterjesztő jellegű buszos tanulmányút és rajzverseny

Kulturális Örökség Napja a Szent László emlékévben

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont újra csatlakozik az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünnepléséhez. Intézményünk a tavalyihoz hasonló ismeretterjesztő jellegű buszos tanulmányutat és egy rajzversenyt hirdet a VI-VIII. osztályos csíkszéki és gyergyószéki tanulók részére, idén a Szent László emlékév szellemében szervezzük a programot.

A Forrásközpont az év folyamán több rendhagyó Szent László vonatkozású rendezvénnyel kapcsolódott az emlékév programsorozatához. Célunk, hogy a  felnövekvő nemzedék jobban megismerje környékünk kulturális örökségét. Ugyanakkor tudatosítani szeretnénk azt is, hogy László királyunk a keresztényegység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket, s a nevéhez több legenda fűződik, amelyeket Erdély szerte számos templom falán megörökítettek.

A tanulmányút résztvevői idén a megye különböző településeiről (Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós) való indulással kapcsolódhatnak be a programba, úti célunk idén Felsőháromszék egyik legszebb települése Gelence, ahol a Szent Imre herceg tiszteletére felszentelt római katolikus templomot látogatják meg. A diákok művészettörténész segítségével ismerkedhetnek meg a templommal, annak történelmével és környezetével, valamint a Szent László legenda freskósorozatával. Ezt követően vázlatokat, fényképeket készíthetnek, hogy majd hazautazván elkészítsék munkáikat a Szent László legendája tematikában tervezett rajzversenyre és kiállításra.

A tanulmányútra jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: 0266-214440 és a 0753-093747 telefonszámokon, illetve az office@hagyomany.ro e-mail címen szeptember 18-án 15 óráig.

Minden rajzolni szerető diákot és tanárt szeretettel várunk, ám a helyek száma korlátozott, túljelentkezés esetén a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit.

Fotó: Salló Szilárd, a felvétel a homoródkarácsonyfalvi unitárius templomban készült.

Kérem ossza meg ismerőseivel: