Ismertették a 7-es számú katonai rendeletet

Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentettek be

Azoknak a románoknak a nagy része, akik vasárnaptól érkeznek haza, azt kockáztatják, hogy hatósági karanténban fogják tölteni a húsvéti ünnepeket – hívta fel a figyelmet szombaton Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy egyre bővül az úgynevezett ‘piros övezet’.

‘Piros övezetnek’ számítanak azon országok, ahol a fertőzöttek száma meghaladja a tízezret. Aki ezekből az országokból érkezik, köteles 14 napos hatósági karanténba vonulni.

‘Csaknem az összes olyan ország, ahol románok élnek és dolgoznak, a vörös zónában van, és egyértelmű döntés van arról, hogy aki onnan érkezik, intézményesített karanténközpontokba kerül’ – nyilatkozta Orban a belügyminisztériumban tartott operatív ülést követően.

Emlékeztetett: országszerte csaknem 13 ezer személy van intézményes karanténban, és úgy vélte, hogy ‘nagyon kevés’ alkalommal szegték meg a szabályokat.

A kormányfő ugyanakkor elmondta: Ţăndăreien megnövelték a rendfenntartók számát és még így sem sikerült minden esetben betartatni az elszigetelődés szabályait.


Vesztegzár alá vonják a Ialomiţa megyei Ţăndărei városát, ahol magas a koronavírussal fertőzött személyek száma és sokan meghaltak – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: az intézkedés az április 4-én kiadott 7-es számú katonai rendelet része.

Kifejtette: a lakosság ellátását végző teherfuvarozók behajthatnak a városba, illetve kiléphetnek onnan.

“Jelenleg a fizikai távolságtartás az egyetlen megoldás. (…) Ebből az időszakból csak akkor jövünk ki jól, ha helyesen cselekszünk” – hangoztatta a belügyminiszter szombati sajtónyilatkozatában.

Marcel Vela szerint az új katonai rendeletet egyes polgárok viszonyulása tette szükségessé, akik nem értik meg, hogy a vírus mennyire veszélyes, és hogy cselekedeteik milyen következményekkel járhatnak.

‘Tájékoztatni szeretném őket, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és azt mindannyiunknak tiszteletben kell tartanunk’ – mondta a tárcavezető, rámutatva: egy vaslui-i polgár az első román állampolgár, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert nem volt hajlandó megállni a rendőrségi szűrőnél.

A ţăndărei-i helyzetről elmondta: a Ialomiţa megyében regisztrált 48 fertőzött személyből 32, azaz több mint 60 százalék ţăndărei-i, a halottak esetében pedig még aggasztóbb az arány, nyolcból hét származik erről a településről.

‘Mindezek okán az április 4-én kiadott katonai rendelettel vesztegzár alá vonjuk Ţăndărei városát’ – mondta a miniszter.

Hozzátette: a városba be- és a városból kilépő forgalmat a belügyi és védelmi minisztérium egységei ellenőrzik.


Felfüggesztik a repülőjáratokat vasárnaptól Románia és az úgynevezett vörös zónába tartozó európai országok, valamint az Amerikai Egyesült Államok között – közölte Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedéseket jelentett be szombaton.

A 7-es számú katonai rendelet értelmében április 5., vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztik a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti repülőjáratokat.

Az áru- és postai szállítást végző, a humanitárius, illetve a sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító repülőgépek nem esnek a rendelet hatálya alá.

A miniszter ugyanakkor jó hírként közölte, hogy engedélyezni fogják a külföldön munkát vállaló szezonmunkásokat szállító charter-járatok indulását, a célország illetékes hatóságainak jóváhagyásával. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyben és a szociális védelem terén munkát vállalni kívánó személyek – jegyezte meg Vela.


A koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedéseket tartalmazó újabb katonai rendelet azt is előírja, hogy a minisztériumoknak és helyi hatóságoknak kérésre szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi személyzetnek a helyi szállodákban – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter.

“Az orvosok, asszisztensek és családjaik megsegítése érdekében leszögeztük, hogy a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumoknak, illetve a helyi hatóságoknak kérésre szállodai helyet kell biztosítaniuk az egészségügyi dolgozóknak, hogy a váltások vagy ügyeletek között megpihenhessenek” – közölte a tárcavezető.


A 7-es számú katonai rendelettel felfüggesztik a Románia és a koronavírus által leginkább érintett országok közötti személyszállítást, ugyanakkor enyhítik a nemzetközi áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó intézkedéseket – közölte szombaton Marcel Vela.

A belügyminiszter szerint a szükségállapot egész ideje alatt szünetel a közúti személyszállítás Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Svájc, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, valamint Törökország között.

A katonai rendelet azt is előírja, hogy a 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek sofőrjeinek mindössze egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteniük az országba való belépéskor, többek között megadva azt a lakcímet, amelyen két fuvar között elérhetők.

“Ha munkáltatójuk biztosítja számukra a COVID-19 elleni védőfelszerelést, és az országba való érkezésükkor nincsenek a koronavírusra jellemző tüneteik, nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk” – jegyezte meg Vela.

Egy másik előírás értelmében a Románián áthaladó kamionsofőröknek nem kell járványtani nyilatkozatot kitölteniük a határnál, amennyiben nem térnek le a kijelölt tranzitútvonalról, csak az erre kijelölt helyeken állnak meg, és legtöbb 48 órán belül elhagyják az országot.

A Romániába való belépéskor a külföldi teherautó-sofőröknek egy erre a célra szánt matricát kell kiragasztaniuk a szélvédőre, és az országból való kilépésig náluk kell hogy legyen a tranzitot igazoló formanyomtatvány. Amennyiben nem tartják be ezeket az előírásokat, 14 napra karanténba kell vonulniuk, és maguknak kell állniuk ennek költségeit – szögezte le a miniszter.


A koronavírus-járvány kitörése óta több mint 130 ezer bírságot rótt ki a rendőrség, összesen több mint 170 millió lej értékben – jelentette be szombaton Bogdan Despescu belügyminisztériumi államtitkár.

Despescu szerint az elmúlt 24 órában csaknem 15 ezer személyt ellenőriztek országszerte. Hozzátette, a belügyi egységek látják el a karanténközpontok, valamint a kórházak védelmét is, ahol szükség van erre. Naponta átlagban mintegy 90 ezer, lakhelyi elkülönítésben levő személyt ellenőriznek, és felügyelik a kijárási korlátozások betartását. A koronavírus-járvány kitörése óta 400 ügyben indult eljárás, az esetek többségében a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Emellett több mint 130 ezer bírságot róttak ki, összesen több mint 170 millió lej értékben – nyomatékosította.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Nagylak 2 autópálya-átkelőt kizárólag a teherforgalom számára tartják fenn, és 14 sávon folyik az ellenőrzés.

Naponta mintegy 30 ezer belügyminisztérumi alkalmazott teljesít szolgálatot országszerte, őket több mint ezer katona és több mint négyezer helyi rendőr segíti a munkában – mondta még Despescu.


Kilátásba helyezte szombaton Raed Arafat a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását.

A belügyminisztériumi államtitkár a Digi 24 televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy egy hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot. Erről vélhetően jövő héten születik döntés – tette hozzá.

Azt is megkérdezték Arafattól, meglátása szerint meddig fog még tartani Romániában a koronavírus-járvány előidézte kritikus állapot. Az államtitkár azt mondta, ezt nehéz megjósolni, mert ha el is kezd csökkenni az új esetek száma, egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat. Úgy véli, május vége előtt nem lehet az intézkedések lazítására számítani.

“Nagyon nehéz válaszolni az ilyen kérdésekre, és én inkább nem mondanék napot, hónapot, mert mindez nagyban függ attól, miként alakul a helyzet” – fogalmazott Arafat.

Klaus Iohannis államfő március 16-án rendelt el szükségállapotot harminc napra.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: