Ismertették a 9-es számú katonai rendeletet

Mutatjuk a rendeletbe foglalt előírásokat


Marcel Vela belügyminiszter ismertette a 9-es számú katonai rendeletet

Meghosszabbították a Románia és tíz európai ország közötti repülőjáratok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést – közölte Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető a 9-es számú katonai rendelet előírásait ismertette csütörtök esti nyilatkozatában.

A rendelet többek között kimondja, hogy meghosszabbítják a Románia, valamint Nagy-Britannia, Észak-Írország, az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Hollandia, Törökország, Irán, Olaszország, Franciaország és Németország közötti repülőjáratok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést.


Feloldják a gabonaexport tilalmát – jelentette be a belügyminiszter. Az intézkedés része a 9-es számú katonai rendeletnek, amelyet csütörtök este ismertetett Marcel Vela.

A tárcavezető azzal indokolta a gabonaexport korábban elrendelt tilalmának megszüntetését, hogy a gabonatermékek forgalmazóival folytatott egyeztetések során megbizonyosodtak arról, elegendő mennyiségű gabonatartaléka van az országnak, nem fenyegeti veszély az élelmiszer-biztonságot a következő betakarításig.

“Tájékoztatom a termelőket és kereskedőket, hogy már nem tiltott a gabonaexport” – nyomatékosította Vela.


Törölték a külföldről érkező személyeket érintő karanténintézkedéseket módosító egészségügyi miniszteri rendeletből azt a kitételt, miszerint a vörös zónából érkező tünetmentes fertőzöttek otthonukban is letölthetik a 14 napos karantént.

A külföldről érkező személyeket érintő intézkedéseket módosító rendelet szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ez többek között előírta, hogy az úgynevezett vörös zónákból érkező tünetmentes személyek, az igazoltan fertőzött, de tünetmentes személyek, valamint a fertőzöttek tünetmentes családtagjai lakhelyi karanténba is helyezhetők, amennyiben a lakás lehetővé teszi az érintett teljes elkülönítését az ugyanott élő többi személytől.

A csütörtöki módosítással törölték az intézkedés hatálya alá esők közül az igazoltan fertőzött tünetmentes személyeket.


A kamionsofőrökhöz és a pilótákhoz hasonlóan a hajózási személyzetnek sem kell elkülönítésbe vonulnia, amennyiben nem mutatnak tüneteket.


A román-magyar határ mintájára a román-bolgár határ 30 km-es sávjában élő, a szomszédos országban dolgozó munkavállalóknak sem kell elkülönítésbe vonulniuk, amennyiben tünetmentesek.


Ebben az időszakban is nyitva maradnak az élelmiszerpiacok, ha betartják a járványügyi előírásokat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: